EU, Pariz, Berlin i London protiv američkih sankcija Iranu

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU, Pariz, Berlin i London protiv američkih sankcija Iranu

Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona da ponovo uvede sankcije Iranu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je da će ponovo uvesti sve sankcije Iranu koje su bile ukinute posle potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

"Naš cilj je da se zaštite evropski ekonomski akteri koji imaju legitimnu trgovinsku razmenu sa Iranom, u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << evropskim zakonodavstvom i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ministara spoljnih poslova i finansija Francuske, Nemačke i Britanije.

Iran je prethodno saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje koje će, kako se očekuje, u ponedeljak stupiti na snagu.

"Amerika neće moći da sprovede nikakve mere protiv naše velike i hrabre zemlje... Mi imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje", saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi na državnoj televiziji.

Sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora, a drugi su paket sankcija otkad se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju ove godine.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Pariz,   London,   Vašington

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.