EU: Odluka Vlade Kosova o tablicama nije usklađena sa sporazumima u dijalogu

Izvor: B92, 29.Okt.2022, 23:15

EU: Odluka Vlade Kosova o tablicama nije usklađena sa sporazumima u dijalogu

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali saopštila je da je EU razumela najnoviju odluku kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama.

Ona je dodala da Kosovo ima pravo da postepeno ukine srpske tablice, ali da proces treba da se odvija na način dogovoren dijalogom.

"Iako je odluka korak u pravom smeru, ona nije usklađena sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane", navela je Masrali u obajvi na Tviteru.

Kako je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), Masrali je naglasila da je relevantni sporazum iz 2016. godine predviđao jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan.

"Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije praćeno", navela je ona.

Masrali je naglasila da je neophodno zadržati smirenost i pozivala sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koje bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova.

"EU će nastaviti, zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje i sa Kosovom i sa Srbijom. Očekujemo da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima o dijalogu", poručila je portparolka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.