Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU, NATO, Pentagon zabrinuti zbog konvoja, Merkel razgovarala sa Putinom

EU žali zbog upada ruskog konvoja u Ukrajinu i poziva Rusiju da obustavi odluku.Portparol  visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, Sebastian Brabant reako je da je u skladu sa međunarodnim pravilima kovoj trebalo da prati Međunarodni crveni krst

"Mi duboko žalimo zbog odluke Rusije da uđe sa humanitarnom pošiljkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u ukrajinsku teritoriju  bez pratnje Međunarodnog crvenog krsta i pristanka ukrajinskih vlasti.Ovo je za nas jasno nasilje nad ukrajinskom granicom i protivno je sporazumima koje smo dogovorili između Ukrajine, Rusije i Međunrodnog crvenog krsta, rekao je Brabant

"Mi apelujemo na Rusiju da opozove svoju odluku", takođe je poručio EU zvaničnik i pozvao Ukarjinu sa druge strane na maksimalanu uzdržanost.

Ruski kovnoj od više od 90 kamiona jutros su bez saglasnosti Ukrajine i pratnje Međunarodnog crvenog krsta ušli u Ukrajinu na teritoriju koja je trenutrno pod kontrolom proruksih separatista.

Šef ukrajinske Nacionalne službe sigurnosti, Valentin Nalivajčenko ulazak ruskog konvoja kaminiona  nazavo je "direktnom invazijom" Rusije na Ukrajinu, ali je najavio da neće imati nikakvu kontrareakciju da bi izbjegli provokacije.

Penatgon je dans saopštio da su "veoma zabrinuti zbog kretanja ruskog konvoja kroz Ukrajinu.Pentagon je istovremno saopštio da apeluju na Moskvu  da povuče ovu odluku odmah.

A generalni sekretar NATO-a,  Anders Fogh Rasmusen saopštio je da alijansa prati alarmantno gomilanje ruskih kopnenih i zračnih trupa u blizini Ukrajine.

"Takođe smo vidjeli transfer ogromnih količina nasavremnijeg naoružanja , uključujui tenkove, nosače vojnih vozila i artiljeriju kod separtističkih grupa na istoku Ukrajine" naveo je Ramusen u saopštenju.

Rasmusen je dodao da Rusija nastavlja sa eskalacijom krize na istoku Ukrajini i da to može voditi daljoj izolaciji Moskve.

Istovremeno je saopšteno da su danas telefonski razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin, o kako je navedeno mogućim koracima koje bi i Njemčka i Rusija mogle da preduzmu u cilju brzog okončanja sukoba na istoku Ukrajine i uspostavljanju internog dijaloga u Ukrajini" navedeno je u saopštenju iz Kremlja.

Putin je rekao njemačkoj kancelarki da se odlučio na slanje humanitarnog konvoja u Ukarjinu jer više nijesu mogli da čekaju na davanje zelenog svjetla iz Kijeva.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.