EU: Ekonomske veze Turske i Rusije razlog za veliku zabrinutost

Izvor: B92, 11.Dec.2022, 10:50

EU: Ekonomske veze Turske i Rusije "razlog za veliku zabrinutost"

EU je zabrinuta što Turska održava bliske veze s Rusijom uprkos ratu u Ukrajini i strogim sankcijama Zapada protiv Moskve, piše nemačka agencija dpa.

Sve dublje ekonomske veze između Turske i Rusije su "razlog za veliku zabrinutost", rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u pismu Evropskom parlamentu, objavila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemačka medijska grupa Funke, a prenosi Indeks.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se "ne pridružuje restriktivnim merama protiv Rusije", koje je uvela Unija, stoji u pismu.

Borrelj je istakao da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korišćene i u civilne i u vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrelj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da razgovara s ruskim i ukrajinskim kolegama u nedelju kako bi raspravio "jačanje" sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito. Do telefonskih poziva s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih za julski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.

Sporazum, nedavno produžen do sredine marta, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.