EŠTONOVA I FILE OČEKUJU ZAVRŠNE KORAKE DO FEBRUARA

Izvor: Kurir, 12.Dec.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EŠTONOVA I FILE OČEKUJU ZAVRŠNE KORAKE DO FEBRUARA

BRISEL - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izjavili su da .Srbija sada može da učini završne korake kako bi u februaru dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Očekujemo da u bliskoj budućnosti vidimo napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji i uvereni smo da Srbija sada može da učini završne korake i osigura da odluka o dodeljivanju statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kandidata može da bude doneta u februaru",  navode  u zajedničkom saopštenju Eštonove i Filea.

Oni ističu da su ohrabreni napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Poslednji sporazum postignut pre samo nedelju dana i nedavni pozitivni signali u primeni prethodnih sporazuma ukazuju da se odlučno krećemo u pravom smeru", ocenjuju Eštonova i File.

Eštonova i File su takođe naveli da su ohrabreni napretkom Srbije proteklih godina i meseci i čestitali su predsedniku Srbije Borisu Tadiću, vladi i srpskom narodu na tome.

"Odluka Evropskog saveta je priznavanje tog ostvarenog napretka. To je takođe jasan znak da EU želi da Srbiji poželi dobrodošlicu u svoje redove i očekuje dalje intenziviranje saradnje sa Srbijom", dodali su evropski zvaničnici.

Oni su takođe izrazili veliko zadovoljstvo punom saradnjom Srbije s Haškim tribunalom, značajan napredak ka ispunjavanju pristupnih kriterijuma i zahteva iz Procesa stabilizacije i asocijacije. Posebno cenimo teške reforme u oblasti vladavine prava i pravosudnog sistema. To su ogromna dostignuća, ukazali su u zajedničkom saopštenju Eštonova i File. Evropski lideri odlučili su u petak da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru izvrši procenu kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji da definitivno odobre status kandidata za članstvo u EU
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.