Džejms Ker-Lindzi: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejms Ker-Lindzi: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova

Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay) sa Evropskog instituta Londonske škole za ekonomiju i političke nauke izjavio je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova, dok je o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu rekao da "niko ne želi kopiju Republike Srpske na Kosovu".

"Dopalo se to nama ili ne, činjenica je da 23 članice EU priznaju nezavisnost Kosova. Srbija neće ući u EU ako tu činjenicu ne prihvati. Mi možemo sad to da zovemo 'normalizacija', >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer je to zgodan izraz. Može neko da kaže i da Srbija može u EU, jer i tamo ima pet zemalja koje trenutno ne priznaju Kosovo, ali Nemačka je više puta ponovila da Srbija neće ući u Uniju ako ne prizna Kosovo. Reći ćete, ne može Nemačka to da traži. Može. Nemačka može da stavi veto na ulazak Srbije u EU", rekao je Ker-Lindzi u intervjuu za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, EU kao organizacija ne može Srbiji da kaže: "Vi morate da priznate Kosovo", ali pojedinačne zemlje članice mogu, i treba očekivati da će Nemačka kao ključna članica - to i uraditi.

Dodao je da EU ne želi ponovo da se nađe u situaciji poput one na Kipru, jer ne želi nove teritorijalne sporove.

"Ako pusti Srbiju koja nije priznala Kosovo i nije rešila sve otvorene sporove, onda bi se opet desilo da imate zemlju koja je postala članica, a nije rešila svoja teritorijalna pitanja. EU neće preuzimati taj rizik", kazao je Ker-Lindzi.

On je ocenio da je Srbija propustila priliku da odmah nakon postizanja sporazuma izađe sa konkretnim predlozima o ZSO.

"Kao i obično, Srbija propušta priliku da izvuče za sebe nešto dobro. Ja se sećam, kad je taj sporazum postignut, da sam očekivao kako će Srbija brzo da izađe sa konkretnim predlozima kako da to postane jedna ozbiljna zajednica koja bi Srbima na Kosovu dala značajnu autonomiju, ali Srbija to nije uradila. Da je u to vreme Srbija iznela svoje predloge, mislim da bi naišla na veliku podršku u EU", naveo je Ker-Lindzi.

Dodao je da, kada je ZSO u pitanju, niko ne želi da vidi "kopiju Republike Srpske". "To pitanje je pušteno da se razvlači pet godina i ono što je moglo da bude zaista ozbiljno telo, najverovatnije će na kraju biti beznačajno”, ocenio je Ker-Lindzi.

Prema njegovim rečima, Priština zaoštrava stav oko ZSO, ali samo zato što Srbija nije izašla sa konkretnim predlozima.

"Pomno pratim Kosovo već 15 godina i kad ljudi kažu: Srbija nikada ne propušta priliku da propusti priliku, tačno je tako. Nešto se desi i onda očekujete da Srbija kaže 'evo šta mi predlažemo', ali do toga ne dođe jer Srbija strahuje da će ako danas predloži nešto, izgubiti priliku da sutra dobije nešto bolje. A svaka sledeća ponuda za Srbiju je sve lošija. Kipar je apsolutno isti", kazao je Ker-Lindzi.

Ispričao je da je nakon nedavnog broavka na Kosovu shvatio da su u Prištini veoma zabrinuti jer deset godina posle proglašenja nezavisnosti nisu postigli ono čemu su se nadali.

"Nije ih priznalo dovoljno zemalja. Njih jeste priznalo preko 110 zemalja, što je fenomenalan broj, mnogo veći nego za bilo koju drugu teritoriju koja je jednostrano proglasila nezavisnost, ali shvataju da do članstva u UN neće doći dok se nešto ne reši sa Srbijom. Brine ih što se pažnja međunarodne zajednice udaljava od njih, čak i među zemljama koje su u nekom trenutku bile najveće pristalice nezavisnog Kosova", kazao je Ker-Lindzi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.