Države EU razmatraju „plan B“ za pomoć Ukrajini – FT

Izvor: Vostok.rs, 12.Dec.2023, 19:14

Države EU razmatraju „plan B“ za pomoć Ukrajini – FT

Glavni pobornici Kijeva u EU mogli bi da prevaziđu mađarsko protivljenje predloženoj alokaciji 54 milijarde dolara dugoročne pomoći Ukrajini obezbeđivanjem sredstava izvan zajedničkog budžeta bloka, objavio je u utorak Fajnenšel tajms.
Evropska komisija nastoji da obezbedi finansijska sredstva u naredne četiri godine kroz takozvani Ukrajinski fond. Novac je namenjen za pomoć Kijevu u sukobu sa Rusijom, kao i za njegove napore za rekonstrukciju. Mađarska, koja je bila veoma kritična prema pristupu Brisela ukrajinskoj krizi, nagovestila je da će staviti veto na odluku tokom samita lidera u četvrtak. Ukrajinska vlada računa na novac za svoj budžet za 2024. i upozorila je na "razorne posledice" ako EU ne uspe, izjavio je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba novinarima u ponedeljak uoči sastanka sa evropskim kolegama u Briselu. Zamenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina izjavila je da bi neuspeh u raspodeli novca bio „neuspeh cele Evropske unije“ koji bi uticao na šanse Kijeva da dobije i više pomoći od SAD. Prema FT, pristalice Kijeva u Briselu žele da zaslade dogovor za Budimpeštu oslobađanjem budžetskih sredstava EU koja su zamrznuta zbog uočenih propusta Mađarske u vladavini prava i korupciji. Alternativa je da se ostalih 26 članova udruži resurse, navodi list, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa razgovorima o onome što je jedan od izvora nazvao „planom B“. Diplomate privatno razgovaraju o „izvodljivosti i tehničkim detaljima“ takvog poteza. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je nacionalne lidere da "tvrdoglavo podržavaju" Ukrajinu zarad blokovskog jedinstva nakon ministarskog sastanka. Mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka izjavio je za FT da njegova vlada verovatno neće promeniti svoj stav. On je tvrdio da bi izveštaj o pristanku za zamrznuta sredstva predstavljao „političku ucenu ne iz Mađarske, već protiv Mađarske“ od strane Brisela. Međutim, dodao je da je izvodljivo da se obezbedi pomoć van budžeta EU. To bi podrazumevalo „doprinos država članica, međusobne garancije država članica, mnogo kraći period planiranja od godinu dana umesto četiri godine“, i bilo bi „pod jasnim političkim vođstvom država članica“. Budimpešta je tvrdila da desetine milijardi dolara i evra koje su zapadni donatori ubacili u Ukrajinu nisu uspeli da okončaju krvoproliće. Nacije bi umesto toga trebalo da izvrše pritisak na Kijev i Moskvu u mirovne pregovore, smatra mađarska vlada. Rusija tvrdi da beskompromisna pozicija Ukrajine i odbijanje da prihvati realnost na terenu stoje na putu rešavanja krize. Moskva želi da Ukrajina bude „neutralna, nesvrstana i bez nuklearne energije“, kao i da poštuje prava svoje etničke ruske manjine, izjavila je prošle nedelje portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Izvor: Financial Times (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.