Đurić poziva EU i međunarodnu zajednicu da urazume Prištinu

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić poziva EU i međunarodnu zajednicu da urazume Prištinu

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je na vanrednoj konferenciji za novinare EU i međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazume Prištinu i da ih vrate poštovanju prava i sporazuma kako bi se zaustavila dalja eskalacija.
Marko Đurić je istakao da su Srbija i Srbi reagovali mirno i odgovorno na provokacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poteze Prištine.

Dodao je da je potpuno jasno da je delovanje Prištine za cilj imalo da s jedne strane Srbe dovede u nemogući položaj koji bi značio proterivanje sa Kosmeta, a s druge strane namera je bila izazivanje ratnog požara na severu.
"Srbija ne želi bilo kakav sukob, Srbi na Kosmetu ne žele sukob", istakao je Đurić.
Zbog toga, kaže, Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje. Đurić je istakao da srpska strana neće činiti bilo kakve dalje korake osim mirnih protesta koje Srbi ovih dana organizuju pokazujući celoj Srbiji kako se na miran i demokratski način bori za zemlju i narod.
"Srbi koji danas protestuju brane pravo na opstanak, život, hleb, mleko i škole i ne ugrožavaju bilo koga", rekao je Đurić i ponovio da će se nastaviti civilizovani, mirni i odgovorni protesti.
Kako je rekao, za razliku od toga, čule su se verbalna agresija i nove pretnje Albanaca, koji su poručivali kako će da gaze Briselski sporazum, kao da to već nisu učinili, i koji su pretili Srbima zauzimanjem i osvajanjem severa.
"Srbi na KiM i Srbija nastaviće da poštuju Briselski sporazum i Srbi su suspendovali učešće u prištinskim institucijama jer je Priština sve pogazila i namakla im omču oko vrata", rekao je direktor Kancelarije za KiM.
Međutim, dodaje da Srbi danas poštuju sve svoje obaveze, baš kao što to čini i Srbija.
"Kad Priština ukine diskriminatorske mere, svi srpski gradonačelnici koji su suspendovali učešće u institucijama biće spremni da se vrate", dodao je Đurić.
Ponovio je da srpska strana nije negirala svoje obaveze i da nije želela sukob. Srbima na Kosmetu je preneo poruku i molbu predsednika Vučića da, kao i do sada, deluju mirno i civilizovano i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira.
"Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institucija, da sačekaju ono što je neophodno, a to je da međunarodna zajednica koja je morala da reaguje, konačno nešto preuzme pre nego što bude suviše kasno", poručio je Đurić.
Kaže da su Srbi na Kosmetu i dan-danas ponos čitave Srbije, i da sve što Beograd radi ima za cilj da se sačuva mir u celoj Srbiji i da se omogući opstanak srpskog naroda.
"Pozivam celu Srbiju da u ovom teškom vremenu bude jedinstvena, solidarna i složna, kako bismo istrajali", rekao je Marko Đurić uz ocenu da je sada možda poslednji trenutak da se Priština urazumi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đurić: EU i međunarodna zajednica da urazume Prištinu i zaustave dalju eskalaciju problema

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić pozvao je danas Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da, kako je rekao, urazumi Prištinu, dovede je "u poznaniju prava" i zaustavi dalju eskalaciju problema zbog uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe...Đurić je novinarima na vanrednoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.