Đurić: EU i međunarodna zajednica da urazume Prištinu i zaustave dalju eskalaciju problema

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: EU i međunarodna zajednica da urazume Prištinu i zaustave dalju eskalaciju problema

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić pozvao je danas Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da, kako je rekao, urazumi Prištinu, dovede je "u poznaniju prava" i zaustavi dalju eskalaciju problema zbog uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe.

Đurić je novinarima na vanrednoj konferenciji kazao da su Srbi i Srbija mirno i odgovorno reagovali na provokacije i poteze koje su vukli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Prištini.

"Reagovali su mirno, iako je potpuno jasno da je delovanje Prištine za cilj imalo sa jedne strane da Srbe dovede u tako nemoguć položaj koji bi značio proterivanje svih Srba sa KiM, kako na severu tako i na jugu, i sa druge strane namera Prištine bila je izazivanje ratnog požara na severu KiM", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima Srbija ne želi bilo kakav sukob, ali je "potpuno jasno da Priština svojim delovanjem želi da izazove upravo to".

"Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje i mi nećemo učiniti bilo kakave dalje korake osim mirnih protesta koje Srbi ovih dana vrše na KiM pokazujući celoj Srbiji kako se na miran i demokratski način bore za svoju zemlju i svoj narod", kazao je Đurić.

On je rekao da Srbi brane svoje pravo na "opstanak, život, pravo da jedu hleb, piju mleko i da im deca sigurno idu u škole i ne ugrožavaju bilo koga".

"Za razliku od toga danas smo videli demonstraciju verbalne agresije i nove pretnje predstavnika Prištine koji su iz Bajgore poručivali kako će da gaze, kao da to već nisu učinili, Briselski sporazum, kao da već nisu njime obrisali patos, koliko to može, i nastavlaju da prete Srbima ukidanjem njihovih opština", rekao je Đurić.

Đurć je napomenuo da će Srbija nastaviti da poštuje Briselski sporazum, a da su Srbi suspendovali svoje učestvovanje u prištinskim institucijama zbog toga što je "Priština pogazila sve sporazume i namakla im ekonomsku, političku, pa i bezbednosnu omču oko vrata".

"Istog sekunda kada Priština ukine diskriminatorne mere koje krše ljudska prava Srba na KiM, Srbi i srpski gradonačelnici, koji su suspendovali svoje učestvovanje u prištinskim institucijama, biće spremni da se u njih vrate", kazao je Đurić.

On je napomenuo da Srbija nikada nije negirala svoje obaveze i da nije nikada želela nikakav sukob.

Preneo je i poruku i molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima na Kosovu da "sve rade mirno, demokratski i civilizovano, kao i do sada, i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira".

"Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institiucija, i da sačekamo ono što očekujemo, što smatramo da je neophodno, da je jedino racionalno, civilizovano i normalno, a to je da međunarodna zajednica, koja je morala da reaguje i pre 20 dana, konačno preduzme nešto, pre nego što bude previše kasno", rekao je Đurić.

Napomenuo je da je dobro što se čuje "nešto snažniji glas različitih država o delovanju Prištine".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić otkriva kada će se Srbi vratiti u institucije na Kosovu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2018

Pozivamo EU da urazumi Prištinu i da ih zaustavi na putu dalje eskalacije, izjavio je šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.