Dijalog vlasti i opozicije – druga runda

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog vlasti i opozicije – druga runda

U Skupštini Srbije održava se druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta.
Međustranački dijalog, čija se prva runda završila u oktobru, održava se u zgradi parlamenta u Ulici kralja Milana.

Na sastanak su došli poslanici SNS-a, SPS-a, Jedinstvene Srbije, SDPS-a, PUPS-a, Pokreta socijalista, predsednici Nove stranke Zoran Živković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i LDP-a Čedomir Jovanović.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, uoči početka međustranačkog dijaloga, da je zadovoljna odzivom, da očekuje "veoma otvoren razgovor" i istakla da nema razloga za odlaganje izbora.
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je posle prve sesije novinarima ispred Skupštine Srbije rekao da je vladajuća koalicija iznela ono što je Vlada Srbije prihvatila, da su spremni da čuju kritike i usvoje svaki racionalan predlog.
"Ja se lično zalažem, evo pošto njih samo mediji interesuju, od današnjeg dana pa sve dok se ne završe izbori da SNS nema nijedan jedan sekund u medijima, da se stavi neka obaveza da ne smemo da gostujemo nigde i da imamo obavezu samo da gostujemo kad opozicija insistira na duelu", rekao je Đukanović.
Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je važno da se razgovori vode u Parlamentu gde im je i mesto.
"Kritika uopšte nije sporna, tu smo da razgovaramo da saslušamo predloge i da poboljšamo izborne uslove", dodao je Milićević.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izneo je svoj stav da ništa nije urađeno i da su od 17 tačaka ispunjene samo tri.
Lider LDP-a Čedomir Jovanović je uoči dijaloga izjavio da mu je žao što sve pozvane stranke nisu prihvatile razgovor i naglasio kako ne prihvata ideju da se, umesto izbora i parlamenta, zemlja osudi na "ulicu i tuču".
"Mislim da uvek treba razgovarati. Ako nismo spremni da sednemo za sto zna se šta je alternativa, mislim da tu ne možemo naći ništa dobro za ovu zemlju", istakao je Jovanović. 
U hotelu "Metropol", na radnom doručku, sastali su se izaslanici Evropske unije i čelnici opozicije iz Saveza za Srbiju, koji ne učestvuju u dijalogu.
U Beogradu su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, šefica Delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.
Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao Flekenštajn.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koji su zaključci druge runde međustranačkog dijaloga

Izvor: RTS, 15.Nov.2019

Drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta održan je 14. i 15. novembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Razmotreno je šta je ostvareno od prve runde dijaloga. Iako su pozdravljena dostignuća i napredak, naglašeno je da većina obaveza još nije ispunjena ili...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.