Devenport: Nema novih uslova EU za Srbiju

Izvor: Blic, 14.Jun.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Nema novih uslova EU za Srbiju

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da nema novih uslova Evropske unije za Srbiju, ali je ukazao da je neophodno da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine.

"Što se tiče novih uslova - nema ih, jasno je to što je istakao Evropski savet decembra (2011.) i ponovo marta kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU", rekao je ambasador za Radio Beograd.

Devenport je ocenio da su pregovori Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "hitni" i dodao da "razume da to zavisi od formiranja nove vlade", ali je ponovio i da su nastavak dijaloga i sprovođenje postignutih dogovora "jako važni".

Devenport je poručio da Srbija "treba da iskoristi priliku" da nastavi ka EU za šta bi "bilo poželjno" brzo formiranje nove vlade.

"Nadamo se da će vaši lideri i vaš predsednik (Tomislav Nikolić) sada kada će imati obnovljen legitimitet, poslušati nedvosmislenu poruku građana koji su ipak u velikoj većini glasali za proevropske stranke, i da odlučno i hrabro nastaviti političke reforme i normalizaciju odnosa sa susedima; ovo je važna tačka", kazao je Devenport.

Ambasador je ocenio da je dolazak u Beograd komesara za širenje EU Štefana Filea, na inauguraciju predsednika Nikolića, bio "pozitivan signal", a to je i Nikolićev odlazak u Brisel.

To što je Nikolić u svoju prvu posetu danas otputovao u Brisel, "pozitivna je poruka o nameri Srbije u vezi sa evro-integracijom i izazovima u vezi s tim", rekao je ambasador.

Devenport je kazao da su pred EU "veliki ekonomski izazovi" što utiče na političke odnose i stvara "težak kontekst u kojem se vodi debata o daljem širenju i razvoju EU".

Povezane vesti: Niland: SAD žele saradnju s Nikolićem na integraciji Srbije Devenport i Nikolić o EU integracijama Srbije Cvetković nije otputovao u Brisel zbog kvara na avionu U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU Nemački poslanici o razgovorima s Nikolićem i Vučićem
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema novih uslova EU za Srbiju

Izvor: Beta, 14.Jun.2012

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport izjavio je u četvrtak da nema novih uslova Evropske unije za Srbiju, ali je ukazao da je neophodno što pre nastaviti dijalog .

Nastavak na Beta...

Devenport: Nema novih uslova

Izvor: B92, 14.Jun.2012

Beograd -- Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport kaže da nema novih uslova EU za Srbiju, ali da je neophodno da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine..."Što se tiče novih uslova - nema ih, jasno je to što je istakao Evropski savet decembra (2011.) i ponovo marta kada je Srbija postala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.