Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz SSP: BiH nije u sporu sa Hrvatskom, već sa EU-om

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz SSP: BiH nije u sporu sa Hrvatskom, već sa EU-om

Bosna i Hercegovina nije u sporu sa Republikom Hrvatskom, već sa Evropskom unijom u pogledu tumačenja člana 22(3) Privremenog sporazuma, odnosno zaključenja Protokola uz Privremeni sporazum/Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojim bi Republika Hrvatska kao najnovija članica EU postala strana ugovornica. Ovo je posebno bitno zbog činjenice da se sve odredbe PS/SSP između EU i BiH, osim na BiH, jednako odnose i na sve članice EU.

U slučaju zaključenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Protokola uz PS/SSP, njegov sadržaj bi, osim za Republiku Hrvatsku, vrijedio i za preostalih 27 članica EU, zaključak je delegacije BiH za pregovore o Protokolu uz PS/SSP, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz PS/SSP naglašava da su mandat i poziciju za tumačenje člana 22(3) Privremenog sporazuma potvrdili Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, te da s tim u vezi postoji opšti institucionalni konsenzus na svim nivoima, kao i podrška poslovne zajednice, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

"Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz PS/SSP smatra da pitanje treba posmatrati i diskutovati isključivo na stručnom nivou uz uvažavanje svih raspoloživih informacija i činjenica. Shodno tome, Delegacija poziva medije u BiH, ali i van granica BiH, kao i širu javnost da predstavljene informacije koriste na način koji će doprinijeti boljem razumijevanju ovog vrlo tehničkog pitanja uz puno uvažavanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i interesa obje ugovorne strane", zaključuju iz delegacije BiH za pregovore o Protokolu uz PS/SSP.

Navode da se u vezi sa aktuelnom temom zaključenja Protokola uz Privremeni sporazum/Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, u bh. javnosti povremeno pojavljuju tumačenja koja ne oslikavaju činjenično stanje. Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU "želi iznijeti isključivo činjenice u vezi sa zaključenjem Protokola uz PS/SSP, kako bi posredstvom medijskih izvještaja bh. javnost bila u prilici samostalno kreirati stav o ovoj temi".

"BiH je adekvatno i blagovremeno omogućila primjenu odredbi Privremenog sporazuma i na Republiku Hrvatsku, kao novu članicu EU, Odlukom Predsjedništva BiH o proširenju primjene Privremenog sporazuma iz juna 2013, te na taj način tehnički adaptirala PS/SSP kako bi Republika Hrvatska postala strana ugovornica sporazuma. Sve osim tehničke adaptacije, za BiH predstavlja suštinske izmjene PS/SSP koje bi bile u suprotnosti sa uzajamnošću i obostranim interesom kao temeljem odnosa ugovornih strana, kako je navedeno u preambuli Privremenog sporazuma", navedeno je iz delegacije BiH za pregovore o Protokolu uz PS/SSP.

·Metodologija „tradicionalne trgovine“ koju zagovara Evropska komisija, za BiH nije obavezujuća jer kao takva nije sadržana u odredbama Privremenog sporazuma. Dodatno, primjena takve metodologije bi obuhvatala i proizvode koji Privremenim sporazumom, odnosno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju uopšte nisu obuhvaćeni.

BiH smatra da tehničkom adaptacijom nekog međunarodnog sporazuma nije moguće izmijeniti odredbe koje u njemu nisu ni postojale odnosno, da takve izmjene pretpostavljaju pregovore i dogovor dviju strana. BiH je pregovarajući SSP argumentovala i dokazala da 15-ak grupa proizvoda izuzetno značajnih za bh. privredu, sve do članstva BiH u EU treba da ostane na režimu pune carinske zaštite prilikom uvoza u BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.