BiH nije u sporu sa Hrvatskom

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Nov.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH nije u sporu sa Hrvatskom

SARAJEVO - BiH nije u sporu sa Hrvatskom, već sa EU u pogledu tumačenja Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim bi Hrvatska kao najnovija članica EU postala strana ugovornica, saopštila je Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz Privremeni sporazum.

U saopštenju se navodi da je ovo posebno bitno zbog činjenice da se sve odredbe Privremenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sporazuma između EU i BiH, osim na BiH, jednako odnose i na sve članice EU.

"U slučaju zaključenja Protokola uz Privremeni sporazum, njegov sadržaj bi, osim za Hrvatsku, vrijedio i za preostalih 27 članica EU", ističu iz Delegacije BiH.

Uz konstataciju da se u javnosti povremeno pojavljuju tumačenja koja ne odslikavaju činjenično stanje u vezi sa zaključenjem Protokola uz Privremeni sporazum, iz Delegacije BiH podsjećaju da je BiH adekvatno i blagovremeno omogućila primjenu odredbi Privremenog sporazuma i na Hrvatsku, kao novu članicu EU.

"Odlukom Predsjedništva BiH o proširenju primjene Privremenog sporazuma iz juna 2013. godine tehnički je adaptiran Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi Hrvatska postala strana ugovornica. Sve osim tehničke adaptacije, za BiH predstavlja suštinske izmjene Privremenog sporazuma koje bi bile u suprotnosti sa uzajamnošću i obostranim interesom kao temeljem odnosa ugovornih strana, kako je navedeno u preambuli Privremenog sporazuma", ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije BiH navode da metodologija "tradicionalne trgovine" koju zagovara Evropska komisija za BiH nije obavezujuća, jer kao takva nije sadržana u odredbama Privremenog sporazuma.

"Dodatno, primjena takve metodologije bi obuhvatala i proizvode koji Privremenim sporazumom, odnosno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju uopšte nisu obuhvaćeni. BiH smatra da tehničkom adaptacijom nekog međunarodnog sporazuma nije moguće izmijeniti odredbe koje u njemu nisu ni postojale odnosno, da takve izmjene pretpostavljaju pregovore i dogovor dviju strana", naglašeno je u saopštenju.

Dodaje se da je BiH, pregovarajući o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, argumentovala i dokazala da 15-ak grupa proizvoda izuzetno značajnih za privredu BiH sve do članstva BiH u EU treba da ostane na režimu pune carinske zaštite prilikom uvoza u BiH.

Delegacija BiH podsjeća da su za pregovore o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima mandat i poziciju za tumačenje navedenog sporazuma potvrdili Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH, te da s tim u vezi postoji opšti institucionalni konsenzus na svim nivoima, kao i podrška poslovne zajednice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Delegacija BiH za pregovore o Protokolu uz SSP: BiH nije u sporu sa Hrvatskom, već sa EU-om

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2014

Bosna i Hercegovina nije u sporu sa Republikom Hrvatskom, već sa Evropskom unijom u pogledu tumačenja člana 22(3) Privremenog sporazuma, odnosno zaključenja Protokola uz Privremeni sporazum/Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojim bi Republika Hrvatska kao najnovija članica EU postala...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.