Danski premijer: Sa Euleksom Kosovo više nije prepreka za ulazak Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski premijer: Sa Euleksom Kosovo više nije prepreka za ulazak Srbije u EU

BEOGRAD - Premijer Danske Anders Fog Rasmusen izjavio je da je za ulazak u Evropsku uniju neophodan konstruktivan pristup Srbije, koji je zvanični Beograd pokazao kroz punu saradnju oko misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

"Ovakav pristup će, naravno, unaprediti saradnju između Srbije i EU," kazao je premijer Rasmusen u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << današnji broj "Politike".

Rasmusen je, takođe, istakao da EU neće "uspostaviti uslov da Srbija mora da prizna Kosovo, jer...postoji određen broj zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo". "Ne bi bilo fer postaviti takav zahtev Srbiji," dodao je on.

"Ovde i sada ne vidim Kosovo kao prepreku za Srbiju, jer je ispoljila punu saradnju u dogovoru oko raspoređivanja Euleksa," izneo je danski premijer.

SSP

Rasmusen smatra da se sada treba usredsrediti na ratifikaciju i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da bude ostvarena vizna liberalizacija, kao i da "Danska čvrsto podržava što veći napredak Srbije u odnosima sa EU."

"Na kraju, kada dođe do konačne odluke o ulasku Srbije u EU, tada ćemo morati da se uverimo da ne postoje pogranični konflikti između Srbije i drugih zemalja. Jer ako želite da se pridružite, ne smete da budete u pograničnim sporovima, jer je dobrosusedska saradnja važan element evropskih integracija," primetio je Rasmusen.

Rasmusen je izneo da je trgovina između dve zemlje poslednjih godina znatno povećana, ali je rast krenuo sa veoma niskog nivoa.

"Želim da ojačamo saradnju, i to ne samo kada su u pitanju energija i ekologija. Zbog toga smo organizovali okrugli sto na kojem će danski biznismeni i srpski ministri bolje sagledati mogućnosti da povećaju trgovinu, ali i investicije," izneo je premijer.

Veće investiranje

Rasmusen je ocenio da je poslednjih godina Srbija značajno poboljšala klimu za investiranje, pa je njegova poruka danskim poslovnim krugovima da u ovoj zemlji postoje dobre mogućnosti ulaganja i to treba iskoristiti.

Danski premijer je u svetlu globalne ekonomske krize preporučio kolegama u Srbiji da treba nastaviti sa ekonomskim reformama u cilju ispunjavanja uslova za pridruživanje EU.

"Biće štetno ako finansijska kriza bude iskorišćena kao izgovor da se uspori proces reformi," zaključio je premijer Rasmusen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danska: Konstruktivan stav Srbije

Izvor: B92, 28.Nov.2008

Beograd -- Premijer Danske Anders Fog Rasmusen izjavio je da je za ulazak u EU neophodan konstruktivan pristup Srbije, kakav je pokazan kroz saradnju oko misije Euleks..."Ovakav pristup će, naravno, unaprediti saradnju između Srbije i EU", kazao je premijer Rasmusen u intervjuu za "Politiku". Rasmusen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.