Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2018, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je demarkacija dovoljan uslov za "beli Šengen" Kosovu?

Građani Kosova očekuju da će, nakon usvajanja zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, biti stavljeni na takozvanu belu Šengen listu. Predstavnici Evropske unije su u više navrata istakli da će ukoliko usvoji sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, Kosovo biti oslobođeno viznog režima sa zonom Šengen.

Izvor: N1

Evropski zvaničnici nadležni za ova pitanja, nakon usvajanja ovog sporazuma, ističu da ce narednog meseca Evropska komisija objaviti izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o napretku Kosova, te ako preporuka bude pozitivna, u Evropskom parlamentu će odmah biti stavljeno na glasanje pitanje ukidanja viza za građane Kosova.

Ipak, postoji još jedan uslov koji se pominje, a to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u kojoj je prema kosovskim zvaničnicima bilo pomaka.

Poznavaoc evropskih pitanja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Arben Hajrulahu smatra da uslov o korupciji koji se pominje od evropskih zvaničnika nije ništa novo.

"Uslov za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nije ništa novo, o tome se odavno govori. Verujem da se ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sada lopta nalazi na strani Evropske unije - da u optimalnom vremenu možda do kraja godine, Kosovo oslobodi viznog režima. Ne treba zaboraviti da Evropskoj uniji sledeće godine predstoje izbori, tako da verujem da će ovo pitanje biti rešeno pre toga", kaže Hajrulahu.

Građani, posebno oni mladi, nisu optimisti da će Kosovo biti uskoro oslobođeno viznog režima.

"Ne verujem da će to da se dogodi brzo, postoji još nekoliko koraka kako bi se Kosovo oslobodilo viza", navodi jedna građanka Kosova.

"Sumnjam da će se to dogoditi, iako su velika obecanja data, trajaće još", kaže druga.

"Ja sam optimista i mislim da će se ubrzo i realizovati, dosta smo patili", navodi jedan građanin.

U međuvremenu redovi onih koji apliciraju za vize ispred ambasada država članica EU u Prištini su i dalje dugi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.