DVOSTRUKI ARŠINI BRISELA: EU sprema sankcije protiv Dodika

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVOSTRUKI ARŠINI BRISELA: EU sprema sankcije protiv Dodika

Upitan da li smatra da iza novonastale krize u BiH stoji Beograd ili Moskva, austrijski diplomata je odgovorio odrečno.

Bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič izjavio je da se, po informacijama koje su mu potvrđene, u Briselu pripremaju nove sankcije protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

- Kao što se zna, Dodik je već na "crnoj listi" SAD. Informisan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve videti uskoro - kazao je Petrič.

- Ovo je Dodikov projekt. Kao član Predsedništva BiH koji priziva secesiju, on je u direktnom sukobu interesa, jer on, kao predsednik, mora da brani državu i njen integritet i suverenitet - kazao je Petrič.

Po njegovim rečima, Dodik mora da bude smenjen ako nastavi da deluje protiv BiH.

- Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nekoliko puta da se sve radi u skladu sa zakonom, a to je suprotno Dodikovim željama. S druge strane, (ruski predsednik) Vladimir Putin zainteresovan je da oslabi Evropsku uniju na Balkanu i zato potiho podržava Dodika. Ali, neće rizikovati da uđe u otvoreni obračun s Briselom i Vašingtonom - ocenio je Petrič.

Bivši Visoki predstavnik u BiH smatra da Dodikove izjave o mogućoj secesiji i otcepljenju RS predstavljaju "direktan napad i kršenje Dejtonskog sporazuma".

- Svojim potezima i najavama secesije on, u stvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posledicu ima i upitan status entiteta RS - ocenio je Petrič.

Dodao je da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) "još ima ovlašćenje i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav".

Upitan da li je došlo vreme da Visoki predstavnik u BiH koristi "bonska ovlašćenja" protiv antidejtonskog delovanja Dodika, Petrič je ocenio da postoje i druge metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

- Celokupna međunarodna zajednica mora odmah reagovati. Prošlo je nekoliko godina kako je pređena "crvena linija", ali se, nažalost, nije reagovalo na pravi način - naveo je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.