DJB: KiM kao Danska Farska ostrva i nova politika prema EU

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: KiM kao Danska Farska ostrva i nova politika prema EU

Poslanička grupa "Dosta je bilo" danas je u skupštinskom holu predstavila predstavila svoj predlog rešenja za Kosovo i Metohiju i predlog nove politike prema EU.
Za Kosovo DJB predlaže recept koji je svojevremeno za Farska ostrva primenila Danska, a što se tiče EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenje za Srbiju je, smatraju u tom pokretu, okretanje regionu i EFTA, te napuštanje puta ka članstvu u EU.
Na konferenciji za novinare poslanica DJB Branka Stamenković je, kao objašnjenje za nacrt zakona o KIM, koji taj pokret predlaže, podsetila da je Danska rešila još 1948. godine da realno stanje na terenu reguliše tako što će doneti zakon kojim Farskim ostrvima daje široku autonomju, ali Danska Farska ostrva i dalje smatra svojom loklanom samoupravom.
"Na ovaj način Danska je onemogućila Farska ostrva da imaju svoju stolicu u UN, a istovremeno je rešila sve problem običnog stanovništva koji postoje na terenu. Situacija koju mi imamo sa Kosovom i Metohijom je dosta slična i ovaj model može dugoročno da reši problem statusa. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna", navela je Stamenkovićeva.
Napomenula je da Ustav Srbije propisuje da treba doneti zakon o Kosovu i Metohiji, te da će tim zakonom biti propisani stepen autonomije i samouprave.
"Mi smatramo da je sada pravi trenutak da se to uradi", ukazala je Stamenkovićeva i dodala da su taj nacrt poslali predsedniku Republike, predsednici Vlade, predsednici Skupštine, svim relevantnim političkim organizacijama u Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.
Predlog da Srbija promeni svoj odnos prema EU, ona je objasnila time što je, kaže, EU u poslednjih deset godina krenula u potpuno pogrešnom pravcu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.