Čolaku: Sporazum Srbije i Kosova - sledeća spoljnopolitička pobeda EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čolaku: Sporazum Srbije i Kosova - sledeća spoljnopolitička pobeda EU

Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine od ključnog je značaja ne samo za dve strane, već i za EU, iako vreme polako ističe, ocenio je danas Bekim Čolaku, šef kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Pregovori su se "razvukli" na dve Evropske komisije i sposobnost da se sporazum isporuči neće biti samo mera težine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU na Zapadnom Balkanu, već i dokaz rastuće relevantnosti i uticaja Unije kao globalnog igrača, napisao je Tačijev šef kabineta u autorskom tekstu za EURACTIV.

Ipak, vreme ističe - mandat sadašnje Komisije završava se na jesen 2019, što znači da će se fokus EU izmestiti ka izborima za Evropski parlament koji će biti održani u maju.

"Uz današnje neizvesnosti u globalnoj politici, ne možemo da znamo da li će sledeća Komisija imati vremena ili energije da ostane posvećena dovršavanju poslednje faze sporazuma. Sada je vreme za sve uključene da to dovedu do kraja", napisao je Čolaku.

On kaže da su posle šest godina Kosovo i Srbija ušli u završnu fazu dijaloga uz posredovanje EU dodajući da su od početka pregovora otvoreni direktni kanali komunikacije, ograničena nepotrebna eskalacija tenzija, što je pre 2011. bilo nezamislivo, dok izgledi za puno priznanje Kosova rastu iz dana u dan.

Sporazum dve strane značajno će doprineti i ekonomijama u regionu, smatra Čolaku, bivši ministar za evrointegracije Kosova i nekadašnji Tačijev šef kabineta za vreme dva premijerska mandata.

On je podsetio i na obnovljeno opredeljenje EU za region dokazano više puta, od govora o stanju Unije predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera iz 2017, do nedavnog samita u okviru Berlinskog procesa u Londonu u julu.

"I sada, kada smo pred poslednjom preprekom u dijalogu, ključno je da se fokusiramo jer sadašnji 'limbo' nije nikom u interesu - ni građanima Kosova, ni Srbije, ni naših saveznika u EU", istakao je Čolaku.

Novi pristup pregovorima inicirala je EU a karakteriše ga fokusiranje na manja pitanja, poput uključenja Kosova na regionalne skupove ili napretka ka slobodi kretanja između Kosova i Srbije, što znači više malih pobeda pre velike, odnosno pune normalizacie odnosa.

Prema Čolakovim rečima, takav pristup se pokazao kao uspešan na više načina - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo, otvaranje pregovora o članstvu Srbije i EU, Kosovo je ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, što je danas potvrdio i Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanje (LIBE) Evropskog parlamenta.

Čolaku je naveo da će vizna liberalizacija, uz brisanje nejednakosti Kosova sa susedima, doneti i velike ekonomske koristi, olakšati slobodu kretanja robe i ljudi i unaprediti povezanost Kosova i njegovih evropskih suseda.

"Svi ti koraci i diplomatski uspesi dokaz su da smo spremni da ostavimo prošlost iza sebe i zamenimo regionalne podele i prepreke saradnjom i otvorenošću", zaključio je Čolaku.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.