Bugarski poslanici podržali ukidanje veta na otvaranje pregovora Severne Makedonije i EU

Izvor: VOA, 24.Jun.2022, 17:04

Bugarski poslanici podržali ukidanje veta na otvaranje pregovora Severne Makedonije i EU

Bugarski parlament je izglasao je ukidanje veta kojim je bio blokiran početak pregovora o Severne Makedonije i Albanije o članstvu u Evropskoj uniji. Potez bugarskih parlamentaraca pobudio je nadu da bi Unija mogla nastaviti sa planovima širenja na Zapadni Balkan u okolnostima ruske invazije u Ukrajini, izvestio je Radio Slobodna Evropa. Bugarski parlament podržao je francuski predlog za rešavanje spora sa Severnom Makedonijom. Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su odluku kojom se nalaže Vladi da odobri predlog – ukoliko bude izmenjen kako bi se ispunili određeni uslovi. Takozvani francuski predlog predviđa da Evropska komisija bude garant njegove primene. Opcija je postala poznata kao "francuski predlog" jer je formulisana tokom francuskog predsedanja Savetom Evropske unije. Francuska ulaže napore da reši etnički i kulturni spor između Bugarske i Severne Makedonije koji je bio povod za ulaganje veta. Bugarska vlada je insistirala da Severna Makedonija zvanično prizna da jezik koji se koristi ima bugarske korene, da u ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine, kako je navedeno govor mržnje protiv Bugarske. Severna Makedonija je uzvratila da njen identitet i jezik nisu predmet za raspravu. Prema francuskom predlogu, Severna Makedonija bi u preambuli svog Ustava trebalo da navede da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji. Severna Makedonija je na samitu lidera EU u četvrtak, ukazala da je francuski predlog neprihvatljiv u trenutnom obliku. Severna Makedonija je kandidatkninja za članstvo u Evropskoj uniji poslednjih 17 godina. Pre dve godine, 2020, dobila je zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju, za šta datum još nije određen. Vlada bugarskog premijera Kirila Petkova razrešena je u sredu (22. juna), nakon što je njegova klimava koalicija izgubila većinu, najviše zbog optužbi da je zanemario nacionalne interese u nastojanju da se ukine veto.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Nehamer vidi prodor u rešavanju spora Bugarske i S. Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022

Austrijski kancelar Karl Nehamer smatra da je bugarska skupština napravila prodor današnjom odlukom o odustajanju od veta na otvaranje pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom...On je čestitao odlazećem bugarskom premijeru Kirilu Petkovu na ličnom zalaganju u rešavanju ovog pitanja...Prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.