Brnabić prenela Varhejiju da Srbija ostaje posvećena reformama na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2022, 13:44

Brnabić prenela Varhejiju da Srbija ostaje posvećena reformama na putu ka EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas, na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, da Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu njenih građana.

Varheji je podržao proces evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka premijerke i komesara.

Predsednica Vlade zahvalila je lično komesaru Varhejiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ambasadoru Emanuelu Žiofreu, šefu Delegacije EU u Srbiji, na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija.

Brnabić je rekla da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine.

U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije.

Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio je energetiku i migracije. Varheji je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike, i da će nastaviti da podržava energetski deversifikaciju na Zapadnom Balkanu.

Pored toga, kako je istakao Varheji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU.

Brnabić je u razgovoru sa Varhejijem takođe izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Nenada Rašića za ministra privremenih prištinskih institucija, i rekla da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i šef Delegacije EU Žiofre.

Orlić sa Varheljijem o Kosovu i Metohiji, odlukama Brisela i evrointegracijama

I predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa komesarom Varheljijem.

Tokom razgovora, predsednik Narodne skupštine se osvrnuo na situaciju na KiM i reakciju Brisela povodom još jednog kršenja sporazuma od strane Prištine.

"Prekršen je ne samo Briselski sporazum, prekršeno je sve. Upoznati ste sa reakcijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na jučerašnja dešavanja. Budite uvereni da iza reči predsednika stoje svi u Srbiji", rekao je Orlić.

Na dnevnom redu današnjeg razgovora bilo je i ubrzanje evropskih integracija kroz primenu nove metodologije pristupanja.

Konstatovan je i značajan doprinos Narodne skupštine Srbije koji se odnosi na realizovane ustavne promene, reformu pravosuđa i postignute rezultate kroz međustranački dijalog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orlić sa Varhejijem o KiM, odlukama Brisela i evrointegracijama

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 02.Dec.2022

BEOGRAD – Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem. Tokom razgovora, predsednik Narodne skupštine se osvrnuo na situaciju na KiM i reakciju Brisela povodom još jednog...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Opozicioni poslanici razgovarali s Varheljijem

Izvor: RTS, 02.Dec.2022

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa razgovarali sa komesarom Evropske komisije za susedstvo i proširenje. . Potpredsednik Narodne skupštine i predstavnik Poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA Borko Stefanović istakao je da Srbija trpi veliki...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.