Borel: Radimo na imenovanju specijalnog izlaslanika za dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borel: Radimo na imenovanju specijalnog izlaslanika za dijalog

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel potvrdio je da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Beograda i Prištine.

"Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahteva angažovanje 24 časa dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tretira samo u toku jednog vikenda", izjavio je Borev za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Minhenu gde učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Šef diplomatije EU nije žželeo da spominje ime osobe koja će se baviti pitanjima u regionu. Međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa "možda".

Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika, a on je za RSE potvrdio da "ima nekoliko ponuda koje analizira, te će javnost blagovremeno obavestiti o tome", ali nije žželeo da potvrdi da ove ponude podrazumevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

Borel je istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu, ali da to zahteva angažovanje svih strana.

"Dijalog treba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum među sobom. Mi im možemo pomoći, možemo im se pridružiti, možemo davati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mesta niti Srba niti Kosovara", poručio je Borel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borel: Evropa mora da razvije apetit za moć

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2020

MINHEN - Države EU treba da su spremne da intervenišu u međunarodnim krizama ili rizikuju paralizu svoje spoljne politike, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.