Borel: Finalni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2020, 05:03

Borel: Finalni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je danas šef diplomatije EU Žosep Borel.

On je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

"Uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU", istakao je Borel.

"Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da veštački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima", rekao je Borel.

On je ponovio da postoji "samo jedan dijalog", i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Lajčak: Jasna veza dijaloga i budućnosti Srbije i Kosova u EU

Lajčak, kaže da je na raspravi ministara spoljnih poslova EU 27 potvrđena "jasna veza između dijaloga i evropske budućnosti Srbije i Kosova".

Lajčak se na svom Tviter nalogu zahvalio ministrima zemalja članica EU na "stvarnom interesovanju i jakoj podršci dijalogu Beograda i Prištine".

Ministri spoljnih poslova EU 27 danas su na sastanku u Luksemburgu razmotrili situaciju u dijalogu Beograda i Prištine, a izveštaj je podneo Lajčak.

On će posle toga posetiti Beograd i Prištinu.

Borel je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da "nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima".

Istakao je da je rešenje "konflikta između Beograda i Prištine" neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

"Ulazak u EU je jasna perspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore", rekao je Miroslav Lajčak.

Grlić Radman: Status quo nije opcija

Gordan Grlić Radman je dolazeći na sastanak Saveta EU u Luksemburgu izjavio da će Lajčak informisati evropske ministre spoljnih poslova o "dešavanjima i izazovima" u dijalogu Beograda i Prištine.

"Miroslav Ljačak ima punu podršku za svoje napore u ovom procesu. Nadam se da će Srbija i Kosovo doći do sveobuhvatnog dogovora jer status quo nije opcija", kaže Grlić Radman.

On dodaje da se pored odnosa Beograda i Prištine EU mora angažovati kako bi rešila izazove sa kojima se BiH, 25 godina posle Dejtonskog sporazuma, suočava na putu evrointegracija.

Lajčak: Od Vučića očekujem "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova i Metohije

Uoči sastanka, Lajčak je poručio da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Od obnavljanja dijaloga u julu 2020. godine održana su tri sastanka na visokopolitičkom nivou između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija.

Održano je i pet rundi ekspertskih razgovora koje su predvodili glavni pregovarači Marko Đurić i Skender Hiseni.

Posle početnih pomaka po pitanju nestalih, raseljenih i ekonomskih tema, dijalog je trenutno suočen sa, kako u EU to ocenjuju, izazovnim pitanjem Zajednice srpskih opština.

U EU naglašavaju da je njihova ambicija i mandat da se dogovori tekst o sveobuhvatnom rešenju za sva otvorena pitanja koja će biti zatvorena jednom zauvek.

Dodaje se da je finalni sporazum "više od političkog dokumeta" i da mora biti primenjiv i održiv.

To je prva rasprava na ministarskom nivou otkako je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog .

Havisto: Ključna uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisti kaže da je važo da EU ima ključnu ulogu u dijalogu Prištine i Beograda.

"Saslušaćemo specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka o dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da je važno da EU ima ključnu ulogu u dijalogu", poručio je Havisto.

Ministri spoljnih poslova EU 27, pored dijaloga Beograda i Prištine, razgovaraju i o odnosima sa Rusijom, situaciji u Belorusiji, Nagorno Karabahu i Južnoj Americi.

Turska i njene akcije nelegalnog buđenja u Istočnom Mediteranu takođe će biti na dnevnom redu Saveta EU.

Šalenberg: Dijalog Beograda i Prištine ključan za ceo region

Austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg kaže da je dijalog Beograda i Prištine ključan za region Jugoistočne Evrope, od koga zavisi i stabilnost i bezbednost cele Evrope.

"Nema stabilnosti i bezbednosti cele Evrope bez stabinosti i bezbednosti Jugoistočne Evrope, to nam je istorija pokazala", ocenjuje Šalenberg.

Aleksander Šalenberg je dolazeći na Savet EU u Luksemburgu poručio da su Austrija i zemlje centralne Evrope tražile razgovor o dijalogu Beograda i Prištine uz učešeće specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Radi se o osnovi stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Veoma je važno da EU ostane anažovana, ali i da jasno pokaže da postoji samo jedna perspektiva, a to je evropska", kaže Šalenberg.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.