Borel: EU pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i očekuje opipljiv napredak

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 20:30

Borel: EU pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i očekuje opipljiv napredak

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Briselu da EU pozdravlja usvajanje Deklaracije predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o nestalim osobama i da očekuje da će dve strane ostvariti opipljiv napredak u rešavanju slučajeva nestalih i ispunjavanju obaveza prema porodicama.Postignuti napredak redovno će procenjivati Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU, zadužen za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa, naveo je Borel u pisanoj izjavi.Borel je naveo da su Vučić i Kurti usvajanjem Deklaracije potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, prepoznali to pitanje kao humanitarno i istakli hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice."Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Posle više od 20 godina, njihove porodice i dalje žive u tuzi, ne znajući gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka, kao i društvo u celini", napisao je Borel.Dodao je da rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, već i "ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima"."Postalo je hitno obezbediti što je moguće skoriji završetak procesa identifikacije mesta sahranjivanja. Sećanja ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borel: Deklaracija o nestalima i Nacrt statuta ZSO dobre vesti, ali zabrinjava situacija na terenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2023

Šef evropske diplomatije Žozep Borel večeras je u Briselu izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na severu Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rešenje pre nego što izbije nova kriza.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.