Bez tačnog datuma za početak pregovora sa EU, sve je igra Evrope sa BiH

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 17:34

"Bez tačnog datuma za početak pregovora sa EU, sve je igra Evrope sa BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da Bosna i Hercegovina treba da dobije tačan datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU.

On je ocenio da otvaranje pregovora bez definisanog datuma predstavljati igru Evrope sa BiH.

"Ukoliko ne bude određen datum za pregovore BiH sa EU, biće to još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna igra Evrope za njihove potrebe da bi se nekako 'ispeglala' iznenađujuća odluka za otvaranje pregovora za Ukrajinu", rekao je Dodik novinarima posle sednice Predsedništva SNSD-a. On je ocenio da se američka administracija ne treba baviti evropskim putem BiH ni visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, koga je ponovo nazvao "lažnim".

"Stari manir Amerikanaca. (Američki ambasador u BiH Majkl) Marfi je ambasador samo u Federaciji BiH i ima uticaj samo na (probosanska koalicija) Trojku. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. Mi smo imali dogovor o zakonu o sudovima dok se on nije upetljao da govori", rekao je Dodik.

Dalje je kazao da je Zakon o sprečavanju novca i finansiranju terorizma danas usvojen u Domu naroda, jer se radi o zakonu koji je tehničke prirode, dodavši da radne grupe vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD-HDZ BiH-Trojka) nisu dogovorile ništa u vezi sa zakonom o sukobu interesa i zakona o sudovima.

Prema njegovim rečima, "razvaljeno" je ono što je dogovoreno.

Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca, sukobu interesa i o sudovima, uslovi su koji su evropski zvaničnici postavili BiH da bi Savet EU u martu doneo pozitivnu odluku o otvaranju pregovora o članstvu BiH.

Dodik je još kazao da bi "svako diranje u imovinu RS, automatski značilo njenu nezavisnost".

Na pitanje da li če njegov sin Igor biti organizacioni sekretar SNSD-a, Dodik je rekao da će o tome glasati članovi Predsedništva stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.