Berlin ćuti o dijalogu do 2. aprila

Izvor: B92, 21.Mar.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin ćuti o dijalogu do 2. aprila

Beograd -- Nemački zvaničnici su oprezni u ocenama nastavka dijaloga Beograda i Prištine i kako B92 saznaje, biće spremni da komentarišu ceo proces tek 2. aprila.

Za taj dan je zakazana osma runda razgovora premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija uz posredovanje Evropske unije u Briselu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton najavila je i da bi u osmoj rundi mogao da bude održan i "završni sastanak", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada se očekuje zaključno rešenje.

"EU pruža punu podršku Beogradu i Prištini, i odaje priznanje premijerima na duhu otvorenosti i odlučnosti da se dođe do konačnog rešenja", rekla je Eštonova nakon 12-časovne sedme runde u Briselu.

Eštonova je na prvoj zajedničkoj konferenciji posle sastanaka u Briselu, na kojoj su zajedno izjave davali i Dačić i Tači, navela i da se u dijalogu "došlo veoma blizu rešenja i da je sada vreme za konsultacije".

Iz Berlina koji donosi ključnu odluku o pregovorima sa Evropom stiže oprez - kao uslov da podrže početak pregovora sa Evropskom unijom, postavili su i iskazivanje vidljive volje za poboljšanjem odnosa Beograda i Prištine i to pred kamerama. Da li su zadovoljni, ne otkrivaju.

Nemačka još nije donela definitivnu odluku da li će glasati za dodeljivanja datuma Srbiji za početak pregovora sa EU u junu

ili protiv toga, kaže šef delegacije Bundestaga, koja je upravo završila posete Beogradu i Prištini, Andreas Šokenhof.

Zbog toga što su pregovori između Srbije i Kosova i dalje u toku, gospodin Šokenhof će svoj komentar dati tek posle završetka razgovora 2. aprila.

"Mislim da smo sinoć videli jasan znak da oni žele još da rade na dobrim odnosima, da ulažu mnogo rizika i truda da bi postigli dogovor. Nisam psiholog i ne govorim u ime Bundestaga, ali mislim da to nije dovoljno. To mora biti vidljiva volja ne samo da se stoji pred kamerama već da se rukuje i glasno kaže da će se dobrosusedski odnosi regulisati dok Srbija ne postane članica EU", rekao je Henri Bone iz Fonadacije Kondrad Adenauer.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je danas na sednici Vlade da je tokom sedme runde dijaloga u Briselu na stolu bio papir koji Srbiji nije dao ni jedan odsto šanse da ga prihvati, saznaje Tanjug iz izvora u Vladi Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su u poslednjoj rundi dijaloga pred Srbiju postavljeni neprihvatljivi uslovi.

Milica Delević podržala je svaki proces, uključujući dijalog Beograda i Prištine, koji vodi skorom počinjanju pregovora o prijemu Srbije u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.