Bajec: Potrebna dva zaokreta Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Potrebna dva zaokreta Srbije

BEOGRAD -

Novi model ekonomskog rasta Srbije zahteva dva međusobno povezana zaokreta: jedan je od nerealnih ambicija u potrošnji ka investicijama usmerenim na modernizaciju industrije, poljoprivrede i produktivnih usluga koje podstiču izvoz i obezbeđuju devizni priliv, a drugi u sferi stvaranja što povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta gde su Vlada i državne institucije glavna adresa, izjavio je danas Tanjugu ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je put tržišnih reformi, to je evropski put, naglasio je Bajec, uz opasku da dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji (EU) znači manji rizik za ulaganja, veći interes stranih investitora i dodatno ohrabrenje domaćim preduzetnicima.

Kandidatura će smanjiti rizik poslovanja

"Svaki korak koji nas približava EU smanjuje rizik ulaganja, svaka reforma javnog sektora umanjuje troškove poslovanja i diže konkurentnost, a time i Srbija u pravom smislu profitira od ulaska u Uniju i to je glavna poruka ovog modela", istakao je Bajec.

On je ukazao da iza predloženog modela stoje konkretne brojke, jasno definisana makroekonomska politika i osnovni pravci restrukturiranja privrede.

Bajec je izrazio uverenje i da će predloženi model razvoja naše zemlje prihvatiti i svaka naredna demokratski orjentisana srpska vlada, koja ima evropsko opredeljenje.

Tim domaćih eksperata koji je radio na novom modelu imao je u vidu i činjenicu da je i EU, suočena sa globalnom krizom 2008. i 2009. godine, promovisala svoj razvojni program do 2020. godine, definišući vlastite ciljeve za privredni rast, zapošljavanje i smanjenje siromaštva.

Odgovarajući na pitanje koliki je minimum direktnih stranih investicija predviđen godišnje u novom modelu razvoja, Bajec je naveo da je to oko 2,3 milijarde evra , pri čemu se računa i na oporavak i rast domaće štednje koja bi se u dužem periodu izjednačila sa ulogom stranih investicija.

"Imajući u vidu taj važan zadatak, on se ne može realizovati ukoliko se ne smanji rizik poslovanja u Srbiji čemu će doprineti kandidatura Srbije za članstvo u EU, a posle toga i prilično jasni rokovi i datumi za njeno punopravno članstvo.

Eliminisati nepotrebna ograničenja i korupciju

Drugi element smanjenja rizika je zadatak ove i svih narednih vlada, a to je da eliminišu nepotrebne prepreke, ograničenja i korupciju koji opterećuju poslovanje i odbijaju investitore od naše zemlje ka drugim odredištima, objasnio je Bajec.

Istovremeno, domaćim preduzetnicima država treba da omogući da "lakše dišu" kroz poresku reformu i smanjenje javnih rashoda tamo gde oni nisu potrebni, kako bi mogli sa više hrabrosti i sigurnosti da investiraju, kazao je on.

Kada je reč o velikoj nezaposlenosti u Srbiji, Bajec je rekao da nova radna mesta nije moguće obezbediti bez novih investicija, a one se mogu ostvariti samo povoljnim poslovnim ambijentom.

Bajec je ukazao da su Srbiji potrebne velike investicije, poput Fijata, ali i mnogo malih investitora koji vide mogućnost za profit, što našoj zemlji treba da osigura veći rast BDP-a, nova radna mesta i veće plate.

Za novi model razvoja potrebna je i politička spremnost i podrška privrede, zaposlenih i najšire javnosti da se sprovedu pomenuta dva zaokreta u modelu razvoja, istakao je Bajec.

On je izrazio bojazan da bi neki drugi, populistički model razvoja, koji bi obećavao rast potrošnje i standarda na veštačkim osnovama i na kratak rok, odvukao našu zemlju nazad u neka druga vremena, kada je vladala visoka inflacija, bezvredna nacionalna valuta i opšta nesigurnost.

"Investicije, restrukturiranje privrede, veći naglasak na izvozu - to je ta baza za nova radna mesta, za novi privredni rast i zato je naše iskreno ubeđenje da je predloženi model pravi putokaz za Srbiju da iskoristi svoje potencijale i da put ka EU istovremeno znači i put u bolji život ", zaključio je Bajec.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.