Austrija pita: Kakva je situacija na granici CG i Albanije

Izvor: B92, 17.Jun.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija pita: Kakva je situacija na granici CG i Albanije

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je austrijskoj televiziji ORF da Crna Gora preduzima brojne mere kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u EU.

„Imamo zabrinjavajuću situaciju, povećanje trenda ilegalnih migranata iz Grčke preko Albanije u Crnu Goru. … Mi smo u pet meseci ove godine registrovali oko 1.500 ilegalnih prelazaka, što je značajno više nego u prethodnoj godini tako da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očigledno da problem postoji i da trend nije dobar. Ali verujem da ćemo zajednički, radeći u regionu, uspeti da odgovorimo tom izazovu. Crna Gora ima poseban plan za tu situaciju, ima Operativni tim koji je stavljen u funkciju i nadam se da ćemo naći odgovarajuća rješenja“ , rekao je Marković, prenosi CDM.

Premijer Crne Gore je rekao da su pre dva dana ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili intenzivniju zajedničku kontrolu granice, da Crna Gora intenzivno sarađuje sa Fronteksom i to u operativnim akcijama, ali i razmenom informacija i analiza rizika.

Predsednik Vlade Crne Gore je rekao da u Crnoj Gori postoji i Centar za migrante i da su pripremljene posebne lokacije za prihvat izbeglica, ako taj talas zahvati i Crnu Goru.

„Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015, koji nije zahvatio Crnu Goru. Ali sada se očigledno ruta menja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi. … Radimo na svim poljima kako bismo odgovorili ovom izazovu i smanjili pritisak na granice Evropske unije“, rekao je premijer Crne Gore Duško Marović u intervjuu austrjskom javnom servisu ORF datom u subotu tokom radne posete Austriji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Crna Gora preduzima mere za smanjene priliva migranata

Izvor: Blic, 17.Jun.2018

Crna Gora preduzima brojne mere kako bi smanjila priliv ilegalnih migranata u Evropsku uniju, izjavio je crnogorski premijer Duško Marković i ocenio da je situacija zabrinjavajuća, jer je povećan broj migranata koji iz Grčke preko Albanije stižu u Crnu Goru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.