Apostolova traži konkretne korake za suspenziju taksi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apostolova traži konkretne korake za suspenziju taksi

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, zajedno sa šefovima drugih međunarodnih misija u zemlji, ponovo je zatražila danas od privremenih prištinskih institucija da suspenduju sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Lideri institucija su pozvani da jasno artikulišu korake korake koji će omogućiti suspenziju taksi, što će, kako je navela, omogućiti nastvak dijaloga sa Begradom.

U pismu Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU se traži od kosovske vlade da preduzme konkretne korake ka obustavi oporezivanja radi otvaranja puta ka uspešnom dijalogu.

Apostolova je u pismu prištinskim institucijama navela da je mnogo puta do sad već rečeno da je nametanje stopostotno uvećanih taksi jasno kršenje sporazuma CEFTA, što je u suprotnosti sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i negativno utiče na regionalnu saradnju.

"EU je najveći donator, investitor i trgovinski partner Kosova. Takse i carinske barijere u slobodnoj trgovini, bilo da ih nameće Kosovo ili bilo koja susedna zmelja, ometaju put regiona ka konkurentnoj tržišnoj ekonomiji i čine je manje privlačnom kao mesto za ulaganje.

"Uvođenje taksi je negativno uticalo na proces dijaloga sa Srbijom. Ukidanje poreza omogućilo bi brzo nastavljanje ovog dijaloga. Uspešan dijalog koji vodi ka sveobuhvatnom i održivom sporazumu će doprineti stabilnosti Kosova i celog regiona", navodi se u pismu, piše Zeri.

Svesni smo, ističe se, da uspeh dijaloga zavisi od izbegavanja štetnih aktivnosti , kako se navodi, obeju strana.

U pismu se podseća da je EU zatražila od Beograda i Prištine da deluju u skladu s tim.

"U tom duhu ozivamo vladu Kosova da jasno artikuliše konkretne korake koje će preduzeti kako bi omogućila suspenziju taksi, kako bi regionalna saradnja mogla krenuti napred. Takođe pozivamo vladu da ozbiljno preispita predloge Evropske komisije da pomogne da se uklone necarinske barijere sa kojima se suočava izvoz Kosova u zemlje regiona", navodi se u pismu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.