Izvor: N1 televizija, 05.Jan.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke poruke kako da Srbija ide brže ka EU

Posle jučerašnjih poruka Hojta Brajana Jia, da Srbija ubrza reforme za članstvo u EU, danas je poruke Vašingtona predsedniku Srbije preneo ambasador Kajl Skat. Kaže da će predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima i slobodnim medijima.

Izvor: N1

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odgovara da se u tim oblastima Srbija ugleda na američku administraciju.

Na Andrićev venac stigao je ambasador Sjedinjenih Država, sa novogodišnjom i božićnom čestitkom predsednika Trampa.

Pred kamerama, o literaruri koju čitaju u vreme praznika. "Trudim se da sklonim dokumenta, da čitam. I onda svašta naučite o tim... zapravo kako ambasadori rade"

S američkim amabasadorom iza zatvorenih vrata, razgovor o američkim investicijama, vojnoj saradnji, Bosni i Herecegovini, dijalogu sa Prištinom, i ponovo o slobodi medija...

Ambasador Skat je izrazio spremnost SAD da budu partneri Srbije u reformama, a koje omogućavaju napredak vladavine prava, i istakao da će predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima, kao i slobodnim i fer medijima. Predsednik Vučić je naglasio da se Srbija u primeni vladavine prava, slobodne izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju, navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

A američka adminsitracija, najpre preko Hojta Barajana Jija, a potom i preko ambasadora Skata poručuje Srbiji da u 2018. iskoristi priliku i krene brže da Evropskoj uniji.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku nema dilemu na šta Vašington misli kada kaže ubrzajte ispunjavanje uslova za Uniju: "Ono što je ključ koji treba Srbija da ispuni da bi išla krupnijim koracima ka evropskim integracijama - prvi uslov je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Dakle važno je da Srbija pokaže konstruktivan pristup, da u tom kotekstu pritisak konstantno bude na drugoj strani".

Osim toga, posebno će se meriti i napredak u oblastima u kojima Srbija kasni - vladavini prava, osnovnim pravima i pravosuđu.

"Ukoliko bismo neka od ovih ključnih pitanja rešili, čini mi se da bi pregovaračka poglavlja mogla biti ubrzano otvarana u nekakvom periodu koji je pred nama", navodi Joksimovićeva.

Prema njenoj oceni, period dobre volje u Briselu, mogao bi da traje u narednih godinu i po dana, kada Unijom predsedavaju Bugarska, Austrija i Rumunija.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Skat, Hojt Ji - šta su ključna rešenja za Srbiju?

Izvor: N1 televizija, 05.Jan.2018

Posle jučerašnjih poruka Hojta Brajana Jia, da Srbija ubrza reforme za članstvo u EU, danas je poruke Vašingtona predsedniku Srbije preneo ambasador Kajl Skat. Kaže da će predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima i slobodnim medijima...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.