Ameri nam stežu obruč: U EU ili na dve stolice!?

Izvor: Mondo, 23.Okt.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri nam stežu obruč: U EU ili na dve stolice!?

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan, Hojt Brajan Ji, izjavio je danas u Beogradu da "zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane"

Foto: Beta/Miloš Miškov

Pod dve strane američki dilomata je mislio na SAD/EU i Rusiju.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << naročito ako su tako daleko", rekao je Ji ;na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo danas u beogradskom hotelu Metropol.

"Zapadni Balkan neće dostići EU ni za 30 godina" Povišen ton

Ovo je neuobičajeno direktna poruka iz Vašingtona Beogradu, jer se u dosadašnjim obraćanjima u javnosti diplomatski govorilo da SAD u EU nemaju problem sa dobrim odnosima Srbije i Rusije, dogod je Srbija "na evropskom putu", a najviši ton dosad bio je povodom srpskog (ne)uvođenja sankcija Rusiji kada je to učinila EU.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da države treba da se opredele za stranu "ma koliko to bilo teško".

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije.

"Bitno je fokusirati se jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena, i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerešeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

ZAŠTO DIPLOMATSKI STATUS CENTRU?

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji izjavio je da ne zna zašto Rusija insistira na diplomatskom statusu njenog humanitarnog centra u Nišu.

Ji je rekao da bi trebalo postaviti pitanje šta Moskva čini kako bi se Srbija priključila Evropskoj uniji i dodao da ne zna zašto bi humanitarni centar u Nišu tome mogao doprineti.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.