Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit u Beogradu: U interesu Evrope da Zapadni Balkan bude prioritet

Zapadnom Balkanu je mesto u Evropi, a u interesu Evrope je da taj region vrati na vrh liste prioriteta, ocenili su danas učesnici 17. Srpskog ekonomskog samita u Beogradu.

Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da regionalna i evropska integracija nisu u sukobu jedna s drugom, već da "te dve stvari" mogu da pomognu jedna drugoj.

"Biće dobro ako je region spreman da se bavi rešenjem problema kao što su odnosi sa Kosovom i BiH, ali ne znam da li smo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << blizu rešenja", rekao je Manco na panelu o geopolitičkim trendovima i bezbednosnim izazovima u okviru samita u beogradskom hotelu Metropol.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da njegova zemlja veoma podržava srpske strateške ciljeve kada je u pitanju put ka EU.

"To postavlja okvir za naša poslovanja u Srbiji i našu saradnju. Dve trećine trgovine Srbije je sa Unijom a Nemačka i Italija su najveći partneri te zemlje", rekao je Ditman.

On je rekao da Evropska unija politički blisko sarađuje sa Srbijom, između ostalog i po pitanju migrantske krize.

Nemački ambasador je dodao da je veoma važno govoriti o pomirenju u regionu i praktičnoj saradnji.

Bivši šef srpske diplomatije i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić je rekao da sva pitanja, kao što je pristup EU, podrazumevaju i određena ograničenja, dodajući da je posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i dalje prisutna.

"Za to vreme je važno održati mir i stabilnost", rekao je Jeremić.

On je kazao da je izgradnja demokratskih institucija veoma važno pitanje kao i da je potrebno obezbediti da Srbija postane "bolje evropsko društvo".

"Postoje dobre vesti kada je u pitanju stuacija u regionu mada je možda bolja situacija južno a ne zapadno od Srbije. Nisam tako optimističan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina", izjavio je Jeremić

Jeremić je ocenio da Srbija diktira tempo procesa evrointegracija u regionu.

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani je ocenila da je situacija u Srbiji jako dobra, da je povećan stepen optimizma a da su diskusije u Srbiji slične kao u Grčkoj, kao što su izazovi bezbednosti i evropska situacija.

"Poslednjih šest ili sedam godina Zapadni Balkan je stavljen na stranu. Evropa nije bila u situaciji da se bavi tim regionom jer je ekonomska kriza bila prioritet", navela je ona.

Ona je dodala da EU mora da preuzme odgovornost za region, pošto su "Amerikanci izgubili interesovanje".

Manco se složio sa Bakojani, navodeći da EU mora da nađe drugačiji ton kada su u pitanju zahtevi za ovaj region.

Učesnici panela su se složili da je u redu da Srbija zadrži opredeljenost za vojnu neutralnost.

Jeremić je rekao da će Kina biti sve prisutnija na Balkanu i kako vreme bude prolazilo jačaće saradnja između Srbije i Kine.

Bakojani je navela da se to dešava i u Grčkoj, dodajući da su Kina i Rusija zanteresovane za velike privatizacije u Grčkoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Samit u Beogradu: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropi

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2017

Zapadnom Balkanu je mesto u Evropi, a u interesu Evrope je da taj region vrati na vrh liste prioriteta, ocenili su učesnici 17. Srpskog ekonomskog samita u Beogradu...Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da regionalna i evropska integracija nisu u sukobu jedna s drugom, već da "te...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.