U Srbiji od autoimune bolesti lupus boluje oko 3.000 građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2024, 13:34

U Srbiji od autoimune bolesti lupus boluje oko 3.000 građana

Sistemski lupus je teška autoimuna bolest od koja boluje oko 3.000 građana Srbije i zato je važno podići svest javnosti o značaju rane dijagnoze, kako bi se pobljšao kvalitet i lečenje života obolelih, istaknuto je danas na konferenciji za medije povodom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana borbe protiv lupusa pod sloganom "Učinimo lupus vidljivim".
Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije Mirjana Lapčević rekla je da više od 90 odsto obolelih od lupusa, koji napada više organa, imaju i artritis.
"Pored zahvaćenosti zglobova, mišića, zahvaćena je koža - najčešće, ali su zahvaćeni i drugi organi, kao što su mozak, bubrezi, pluća i zbog toga je u dijagnostici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konferencija Udruženja obolelih od reumatskih bolesti povodom Svetskog dana borbe protiv lupusa

Izvor: Beta Video, 10.Maj.2024

BEOGRAD - Konferencija Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije povodom Svetskog dana borbe protiv lupusa održana je danas u Pres centru UNS-a u Beogradu. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.