Ahtisariju najveće počasti, Srbima strah i brige

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisariju najveće počasti, Srbima strah i brige

Prekid nadgledanja kosovske samoproglašene nezavisnosti 13. septembra dolazi u času kada na Kosmetu nije rešeno ni jedno od ključnih pitanja, a najmanje položaj Srba, njihovog statusa i imovine.

 Ahtisari ulazi u istoriju kao "najodaniji prijatelj Kosova i pobornik njegove nezavisnosti"  

Tog datuma, ceremonijama koje će biti organizovane u Prištini, posebna počasna mesta pripašće zagovorniku nezavisnosti i posredniku u svojevremenim pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Prištine i Beograda Martiju Ahtisariju, izaslaniku EU Volfgangu Išingeru, te izaslaniku SAD Frenku Vizneru, potvrđeno je Srni u izvorima bliskim američkoj ambasadi u Prištini.

 

Ceremoniji će prisustvovati brojne međunarodne ličnosti i zvaninice, kaže ovaj izvor, navodeći da privremena Vlada i druge privremene kosovske institucije pripremaju niz odlikovanja namenjenih Ahtisariju i njegovim saradnicima.

 

Ahtisari ulazi u istoriju kao "najodaniji prijatelj Kosova i pobornik njegove nezavisnosti i treba očekivati da će njemu pripasti najveće priznanje koje dodeljuje privremeni predsednik Kosova", prenosi izvor.

 

Istovremeno sa pripremama oko ukidanja nadgledane nazavisnosti, lider albanskog radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti optužio je Vladu Albanije da ne posvećuje pažnju dijaspori na Kosovu čime je osporio kosovsku nezavisnost.

 

"U skladu sa nacionalnom strategijom o ujedinjenju svih Albanaca Albanija bi morala da preuzme vodeću ulogu u rešavanju pitanja Kosova. Kosovo je kao stara pijaca, kojom, i na kojoj, trguje Hašim Tači. Neshvatljivo je da Vlada matične države Albanije ćuti", kaže Kurti.

 

On smatra da kosovska nezavisnost nema smisla "sve dok se Albanci ne ujedine".

Albanski lideri, za razliku od Srba koji ne prihvaraju nezavisnost Ksometa i koji upozoravaju na i dalje neizdrživ položaj srpskog stanovništva na Kometu, smatraju da je jedini problem - u Beogradu.

 

Šef pregovaračkog tima Edita Tahiri tvrdi da se sporazumi ne provode i da Beograd sprečavanjem primene nastavlja da podržava "paralelne srpske institucije i održava svoj uticaj na Kosovu".

 

Dogovor o slobodnoj trgovini je jedini dogovor s čijom je primenom Priština zadovoljna.

 

"Ukinut je embargo na izvoz roba sa Kosova, a kroz mere reciprociteta Srbija je primorana da dogovor primeni", kaže ona navodeći da Srbija osporava prisustvo kosovskih delegacija na skupovima.

 

Dogovor o civilnom registru samo se delimično sprovodi i do sada je, kako ona tvrdi, razmjenjeno samo 205 matičnih knjiga od ukupno 12. 033.

 

Primena dogovora Prištine i Beograda iz Brisela, iako predstavlja osnovu za ukidanje nadgledanja nezavisnosti, samo je deo obaveza koje Priština mora da preuzme pre svečane ceremonije zakazane za 12. septembar.

 

"Mnogo je zakona koji je EU stavila na spisak. Nažalost, plašimo se da će suštinski problemi i njihovo rešavanje - ostati. Zato očekujemo da EU prije dana ukidanja nadgledanja nezavisnosti osmisli instrument monitoringa", kaže Srni predsednik kosovske opštine Gračanica Bojan Stojanović, koji smatra da nije vreme za ukidanje nadgledanja samoproglašene nezavisnosti.

 

Srbi sa severa Kosova uglavom nezainteresovano prate aktivnosti Prištine, ali zaziru od mogućih jednostranih akcija Tačijevih vlasti, jer su Euleks, a od nedavno i Kfor, stavljeni, kako kaže dr Milan Ivanović, u funkciju izvršilaca namera i ciljeva Prištine.

 

"Ne postoji sila koja će nas naterati da prihvatimo kosovske institucije. Narod je na referendumu rekao NE Kosovskoj nezavisnosti i zato očekujemo da nove vlasti matične države istraju u zahtevu da se pitanje statusa Kosova vrati pod okrilje UN i Rezolucije 1 244 Saveta bezbjednosti", poručuje Ivanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.