Zvečan: Otvara se jedna traka puta

Izvor: B92, 26.Okt.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvečan: Otvara se jedna traka puta

Zvečan -- Predsednici opština sa severa Kosova doneli odluku da sutra u 9 časova oslobode jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima. KFOR analizira ovu odluku.

KFOR je dobio informacije o odluci predsednika opština severa Kosova, istakao je portparol KFOR-a Uve Novicki.

"Prve informacije koje smo dobili sada analiziramo i videćemo sutra razvoj situacije na terenu", rekao je Novicki i dodao da će KFOR izneti svoj stav tek nakon analize dobijenih informacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
„Saglasno odluci Skupština četiri opštine, i poštujući preporuku predsednika Republike Srbije Borisa Tadića da se u najkraćem roku omogući normalno snabdevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje, na današnjem sastanku sa predstavnicima Kfora i drugih međunarodnih organizacija, izneli smo konkretan plan koji omogućava kretanje jedinicama Kfora na teritorijama naših opština", navodi se u saopštenju predsednika opština severa Kosova.

„Realizacija plana počeće sutra u 9 časova i podrazumeva oslobađanje jedne saobraćajne trake na određenim putnim pravcima", objašnjava se u saopštenju nakon sastanka.

„Očekujemo da će se o problemima vezanim za funkcionisanje Euleksa na severu Kosova i Metohije intenzivirati njihovi razgovori sa Vladom i drugim organima Republike Sbrije", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje je, po ovlašćenju predsednika četiri opštine, potpisao predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

"Preporučili smo Kforu da se njihove jedinice kreću u toku dana jer je narod izgubio poverenje u njih, pa je za obe strane bolje da se kreću tokom dana kako bi obavili snabdevanje vojnika i izvršili rotaciju (jedinica)", rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

"Oni (Kfor) su se interesovali šta podrazumeva ograničenje njihovog kretanja i mi smo im rekli da ne želimo da Kfor u bilo kojoj akciji pomaže bilo kojoj kosovskoj instituciji da se instalira na sever Kosova", rekao je Ristić.

Ristić je rekao da su predstavnici Srba sa severa pokrajine predložili Kforu da se za kratenje njihovih snaga oslobodi po jedna saobraćajna traka na putevima koji su blokirani. To podrazumeva blokirane puteve u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku.

Ristić je ukazao i da "suština nije da se barikade uklone" već da se Kforu omogući snabdevanje njegovih vojnika na administrativnim prelazima.

"(Predstavnici Kfora) su ponovili da je sloboda kretanja univerzalni standard koji treba da važi za sve, pa i za Euleks, ali mi ćemo u svim opštinama realizovati plan koji smo im ponudili," rekao Ristić.

Iz zgrade opštine Zvečan, nakon sastanka, prvo su izašli predstavnici međunarodnih misija na Kosovu, ali oni tom prilikom nisu dali nikakve izjave.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ocenio da današnji predlog Srba sa severa Kosova o prolasku vojnika Kfora trebalo da smanji tenzije i omogući snabdevanje međunarodnih snaga, ali je ukazao da će Kfor, ako ne prihvati predlog, biti odgovoran za eventualne posledice.

"To im stoji na raspolaganju. Ako ne prihvate, to je već njihov problem. Onda znači da insistiraju na visokim tenzijama i neko u Kforu u tom slučaju ima nekakav drugi plan. Ako toga ima, onda sva odgovornost za sve što se dogodi pada na teret Kfora", upozorio je Ivanović u izjavi agenciji Beta.

Ivanović je rekao da je na Kforu da odluči da li će prihvatiti predlog predsednika četiri srpske opštine sa severa pokrajine da se za prolaz međunarodnih snaga oslobodi po jedna saobraćajna traka na određenim putnim pravcima.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju je podvukao da Kfor i dalje neće moći da prevozi carinike i druge predstavnike kosovskih vlasti.

Ivanović je rekao i da predstavnici njegovog ministarstva imaju stalnu komunikaciju sa Euleksom i da je to razlog što su Srbi sa severa pokrajine pozvali tu misiju da o problemu kretanja svojih pripadnika razgovara s državom Srbijom.

Srbi sa severa pokrajine i od Euleksa traže da ne prevozi albanske carinike i policajce na prelaze Brnjak i Jarinje.

Na sastanku, koji se završio u 16.30h, Kfor je predstavljao oficir iz švajcarskog kontingenta.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici Unmika, OEBS-a i Euleksa. Komandant Kfora Erhard Drevs juče je najavio da neće prisustvovati.

Drevs smatra da je današnji sastanak u Zvečanu, na koji su ga pozvali kosovski Srbi, izlišan, rekao je njegov portparol.

"General Drevs se do sada u više navrata sreo sa predsednicima opština i jasno je izneo svoj stav. Današnjem sastanku on neće prisustvovati, pre svega i zbog drugih termina koje ima", objasnio je portparol Uve Novicki u jučerašnjoj izjavi i dodao da je Drevs dobio pismo predsednika opština sa severa Kosova.

Novicki je podsetio da je stav Kfora - bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima Kfor, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Predsednici četiri opštine na severu Kosova obavestili su juče komandanta Kfora da su spremni da u najkraćem roku obezbede slobodu kretanja za pripadnike te vojne misije.

Srbi su postavili barikade kod Jagnjenice i Zupča u opštini Zubin potok, na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu kod

Rudara i na ulazu u Leposavić.

Na samim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji nema barikada, jer je to proširena zona odgovornosti Kfora.

Srbi sa severa pokrajine su prihvatili da omoguće nesmetano kretanje Kfor-a, a spremni su da isto omoguće i Euleksu uz uslov da ne prevozi albanske carinike i policajce na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Bogdanović: Značajan korak, nastavite razgovore sa Euleksom

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je odluka predsednika opština sa severa Kosova da se jedinicama Kfora omogući normalno snabdevanje značajan korak ka rešavanju krize u pokrajini.

"Pozdravljam odluku predsednika opština sa severa Kosova i Metohije, koja pokazuje da su Srbi dosledni i privrženi stavu da aktuelnu krizu o u ovom delu pokrajine rešavaju isključivo kroz dijalog i mirnim sredstvima" rekao je Bogdanović Tanjugu.

On je takođe pozvao predstavnike Srba da nastave razgovore sa Euleksom, a tu misiju da uloži napor i pokaže razumevanje za određene stavove Srba sa severa i da ostane u okvirima statusno neutralnog mandata.

Prema njegovim rečima, odlukom kojom se omogućava normalno snabdevanje jedinicama Kfora predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije pokazali su da zastupaju i vode računa o interesima građana.

"Bez obzira na neke razlike proteklih godina, reč je, što sam više puta isticao, o ozbiljnim ljudima, koji nose breme velike odgovornosti, kako lične tako i pred građanima severa Kosova i Metohije. Odluka predsednika opština je značajan korak ka rešavanju krize na severu pokrajine", rekao je ministar.

Predsednici opština doneli su ranije danas odluku da od sutra u 9 časova oslobode jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Srba sa Kforom i Euleksom bez Drevsa

Izvor: Mondo, 26.Okt.2011

Koordinacioni sastanak predsednika opština severa Kosova sa predstavnicima međunarodnih misija završen je danas u Zvečanu oko 16,30 sati. Sastanku nije prisustvovao komandant Kfora.

Nastavak na Mondo...

Prolaz za Kfor

Izvor: RTS, 26.Okt.2011

Vojnicima Kfora, od sutra ujutru, biće omogućen prolaz jednom kolovoznom trakom pored barikada na severu Kosova, odlučeno na sastanku predstavnika Srba i predstavnika međunarodnih misija. Razgovori sa Euleksom biće nastavljeni...17.05 - Od sutra u 9 časova, biće prohodna po jedna traka pored...

Nastavak na RTS...

Zvečan: Srbi otvaraju deo puteva za Kfor

Izvor: Večernje novosti, 26.Okt.2011

Predsednici opština sa severa Kosova od četvrtka oslobodiće jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima. Na severu Kosova mirno, Srbi i dalje na barikadama. Bajram Redžepi najavljuje akcije na severu

Nastavak na Večernje novosti...

Kreće uklanjanje barikada na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2011

Po jedna saobraćajna traka na određenim putnim pravcima na Kosovu biće oslobođena za vozila od sutra u 9 časova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bez incidenata na barikadama

Izvor: Danas, 26.Okt.2011

Koordinacioni sastanak predsednika srpskih opština na severu Kosova sa predstavnicima međunarodnih misija završen je juče kasno popodne u Zvečanu.

Nastavak na Danas...

Značajan korak ka rešavanju krize na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2011

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozdravio je večeras odluku predsednika opština sa severa Kosova da se jedinicama Kfora omogući normalno snabdevanje...Bogdanović je u pisanoj izjavi naveo da odluka pokazuje da su Srbi dosledni i privrženi stavu da aktuelnu krizu u tom delu pokrajine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kforu omogućeno kretanje, Euleks još na čekanju

Izvor: Press, 26.Okt.2011

Predsednici opština sa severa Kosova doneli su odluku da od danas u devet časova za vojnike Kfora oslobode jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima radi snabdevanja međunarodnih snaga na prelazima Brnjak i Jarinje. Razgovori sa Euleksom oko propuštanja pripadnika te misije biće nastavljeni...

Nastavak na Press...

Srbi na barikadama danas propuštaju Kfor

Izvor: S media, 27.Okt.2011, 02:15

Predsednici opština sa severa Kosova doneli su odluku da od danas u 9 časova oslobode jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima. ..Srbi sa severa Kosova će od danas na putevima ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak osloboditi po jednu saobraćajnu traku za prolazak i snabdevanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.