Prolaz za Kfor

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolaz za Kfor

Vojnicima Kfora, od sutra ujutru, biće omogućen prolaz jednom kolovoznom trakom pored barikada na severu Kosova, odlučeno na sastanku predstavnika Srba i predstavnika međunarodnih misija. Razgovori sa Euleksom biće nastavljeni.

17.05 - Od sutra u 9 časova, biće prohodna po jedna traka pored barikada, samo za vojnike Kfora. Razgovori sa Euleksom se nastavljaju, odlučeno na sastanku u Zvečanu.  

16.40 - Završen sastanak čelnika opština sa severa Kosova sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavnicima Kfora, Euleksa i OEBS-a.   

Predsednici opština sa severa Kosova doneli su odluku da od sutra ujutru, u devet časova, za vojnike Kfora otvore po jednu kolovoznu traku pored barikada, ali da barikade ostanu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozdravio je današnji dogovor u Zvečanu.

Bogdanović je u pisanoj izjavi agenciji Beta naveo da odluka pokazuje da su Srbi"dosledni i privrženi stavu da aktuelnu krizu u tom delu pokrajine rešavaju isključivo kroz dijalog i mirnim sredstvima".

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba sa severa Kosova su pokazali da zastupaju i vode računa o interesima građana.

Ministar je pozvao predstavnike Srba da nastave razgovore sa Euleksom, a tu međunarodnu misiju da ostane u okvirima statusno neutralnog mandata i pokaže razumevanje za određene stavove Srba sa severa Kosmeta.

"Saglasno odluci Skupština četiri opštine i poštujući preporuku predsednika Republike Srbije Borisa Tadića da se u najkraćem roku omogući normalno snabdevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje, na današnjem sastanku sa predstavnicima Kfora i drugih međunarodnih organizacija, izneli smo konkretan plan koji omogućava kretanje jedinicama Kfora na teritorijama naših opština", navodi se u saopštenju predsednika opština sa severa Kosova.

"Očekujemo da će se o problemima vezanim za funkcionisanje Euleksa na severu Kosova i Metohije intenzivirati njihovi razgovori sa Vladom i drugim organima Republike Srbije", zaključuje se u  saopštenju.

Saopštenje je po ovlašćenju predsednika četiri opštine potpisao predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je novinarima da je dogovoreno da se za Kfor otvori po jedna traka na barikadama, ali da barikade ostaju.

"U nekim opštinama neće čak morati da se prolazi pored barikada, jer suština nije da se uklone barikade", rekao je Ristić.

Kforu će od ujutru biti omogućen prolaz, a "da li će oni tu šansu da prođu iskoristiti videćemo sutra", kaže Ristić.

Predsednici opština preporučili su Kforu da se kreće u toku dana jer je "to bolje za njih zbog činjenice da je narod izgubio poverenje u Kfor", rekao je Ristić i ponovio da Srbi sa severa ne žele da Kfor učestvuje u bilo kakvoj akciji instaliranja kosovskih institucija.

Ristić je preneo da su predstanici Kfora ponovili da je sloboda kretanja univerzalna stvar, standard, koji treba da važi za sve, pa i Euleks.

"Mi smo ponudili taj plan i ispunićemo u svim opštinama taj deo obaveze, ispružiti ruku i dati šansu da se ovo kompromisno reši bez obzira na to kako će Kfor reagovati", rekao je Ristić.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da bi predlog Srba sa severa Kosova o prolasku vojnika Kfora trebalo da smanji tenzije i omogući snabdevanje međunarodnih snaga, ali je ukazao da će Kfor, ako ne prihvati predlog, biti odgovoran za eventualne posledice.

"To im stoji na raspolaganju. Ako ne prihvate, to je već njihov problem. Onda znači da insistiraju na visokim tenzijama i neko u Kforu u tom slučaju ima nekakav drugi plan. Ako toga ima, onda sva odgovornost za sve što se dogodi pada na teret Kfora", upozorio je Ivanović agenciji Beta.

Sastanku u zgradi Opštine Zubin Potok nije prisustvovao komandant Kfora Erhard Drevs, ali su prisustvovali predstavnici Kfora, Euleksa i OEBS-a. Portparol Kfora Uve Novicki ranije je rekao da će današnji sastanak biti na "normalnom radnom nivou".

Novicki je pre sastanka podsetio da je stav Kfora bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije, i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima Kfor, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova saopštili su, u utorak, da su spremni da omoguće slobodu kretanja za Euleks ako državni vrh Srbije izdejstvuje garancije od te misije da neće prevoziti službenike kosovskih institucija.

Pripadnici Kfora, koji se nalaze u bazi iznad administrativnog prelaza Jarinje razgovarali su danas sa predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem o mogućnostima za snabdevanje svoje baze.

Ninić je Tanjugu rekao da su dva oficira američkog kontingenta Kfora došla, nešto oko 11 sati, do barikade na putu ka Jarinju i tražila da razgovaraju sa građanima o mogućnostima za snabdevanje baze.

Mirno na barikadama

Inače, na severu Kosmeta danas je mirno, nije zabeleženo pokretanje Kfora, a Srbi na smenu dežuraju na barikadama.

Najviše građana ima na barikadama u mestima Jagnjenica i Zupče, na teritoriji opštine Zubin Potok, gde se već nekoliko dana nalaze jedinice Kfora.

Stanovništvu Zubinog Potoka na barikadama prošle noći su se pridružili građani drugih delova severa Kosova.

Građani su dežurali, u manjem broju, i na drugim barikadama u tom delu Kosova, koje se nalaze u opštinama Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

Zbog razmeštanja prištinskih carinika 25. jula na prelaze Jarinje i Brnjak, Srbi su postavili barikade kod Jagnjenice i Zupča, na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu kod Rudara i na ulazu u Leposavić.

Na samim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji nema barikada, jer je to proširena zona odgovornosti Kfora.

Prelaz Brnjak je zatvoren za saobraćaj, dok barikadu koju su Srbi postavili u nedelju u blizini tog prelaza kontrolišu vojnici Kfora.

Vojnici Kfora delimično su, prošlog četvrtka rano ujutru, uklonili barikadu u mestu Jagnjenica koja vodi ka prelazu Brnjak i zaposeli barikadu kod tog prelaza. Srbi su kao odgovor postavili nove prepreke i ojačali postojeće barikade.

Tokom proteklih dana, Kfor je nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Meštani koji dežuraju na barikadama nisu dozvoljavali prolaz Kforu, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.