Euleks menja ime i smanjuje misiju?

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks menja ime i smanjuje misiju?

KONAČNA verzija budućeg mandata Euleksa, čiji je rad na KiM oročen do 14. juna, u Briselu još nije skrojena, ali se pregovori o tome uveliko vode - potvrđeno je „Novostima“ u sedištu ove evropske misije. Po pisanju prištinskih medija, EU bi u septembru trebalo da pošalje na KiM sasvim novu misiju, značajno manju od aktuelne, a ona se više ne bi zvala Euleks. - O mandatu posle 14. juna moraju da se saglase svih 28 članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << EU i o tome su razgovori u toku. Konsultuju se sve zainteresovane strane, uključujući i kosovske vlasti, jer su Euleksu mandat dale članice EU, a na Kosovu je na poziv vlasti u Prištini - rekla je za naš list portparol Euleksa Irina Gudeljević, koja nije želela da komentariše hoće li misija od leta nastaviti rad sa manje ljudstva. Ambasador Velike Britanije na KiM Jan Klif izjavio je u petak da Euleks treba da ostane jer kosovske institucije nisu spremne da se bave ratnim zločinima. Prištinske vlasti još prošlog leta otvoreno su saopštile da Euleksu žele da vide leđa kako bi preuzele njegova ovlašćenja. Usledila je reakcija iz srpske vlade, čiji je stav da u slučaju odlaska misije EU, nijedan postignut sporazum Prištine i Beograda neće važiti. Uporedo sa pritiscima da Euleks napusti pokrajinu, u Prizrenu se priprema i zajedničke sednice vlade Albanije i prištinskih vlasti. Dve strane najavile su formiranja Fonda za Preševo, a naši zvaničnici ovo tumače kao „probni balon“ i nameru Prištine da internacionalizuje situaciju na jugu Srbije. Reč je o pokušajima „rasplamsavanja“ atmosfere pred razgovore o nadležnostima Zajednice srpskih opština na severu KiM.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Euleks menja ime i smanjuje misiju?

Izvor: B92, 03.Jan.2014

Priština -- Kosovski portal koha.net objavio da se u 2014. godini očekuje smanjenje Euleksa koji će postati deo kancelarije Specijalnog predstavnika EU na Kosovu...Tu funkciju trenutno obavlja Samuel Žbogar, podseća se u tekstu...Priština, kako se navodi, očekuje da ubrzo počne razgovore o tome...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.