Euleks menja ime i smanjuje misiju?

D. R. Đ.

03. 01. 2014. u 21:18

Pregovori o novom mandatu evropske misije na KiM se uveliko vode. Prištinski mediji tvrde da će EU poslati u septembru novu misiju, značajno manju od sadašnje, i pod novim imenom

KONAČNA verzija budućeg mandata Euleksa, čiji je rad na KiM oročen do 14. juna, u Briselu još nije skrojena, ali se pregovori o tome uveliko vode - potvrđeno je „Novostima“ u sedištu ove evropske misije.

Po pisanju prištinskih medija, EU bi u septembru trebalo da pošalje na KiM sasvim novu misiju, značajno manju od aktuelne, a ona se više ne bi zvala Euleks.

- O mandatu posle 14. juna moraju da se saglase svih 28 članica EU i o tome su razgovori u toku. Konsultuju se sve zainteresovane strane, uključujući i kosovske vlasti, jer su Euleksu mandat dale članice EU, a na Kosovu je na poziv vlasti u Prištini - rekla je za naš list portparol Euleksa Irina Gudeljević, koja nije želela da komentariše hoće li misija od leta nastaviti rad sa manje ljudstva.

Ambasador Velike Britanije na KiM Jan Klif izjavio je u petak da Euleks treba da ostane jer kosovske institucije nisu spremne da se bave ratnim zločinima.

Prištinske vlasti još prošlog leta otvoreno su saopštile da Euleksu žele da vide leđa kako bi preuzele njegova ovlašćenja. Usledila je reakcija iz srpske vlade, čiji je stav da u slučaju odlaska misije EU, nijedan postignut sporazum Prištine i Beograda neće važiti.

Uporedo sa pritiscima da Euleks napusti pokrajinu, u Prizrenu se priprema i zajedničke sednice vlade Albanije i prištinskih vlasti. Dve strane najavile su formiranja Fonda za Preševo, a naši zvaničnici ovo tumače kao „probni balon“ i nameru Prištine da internacionalizuje situaciju na jugu Srbije. Reč je o pokušajima „rasplamsavanja“ atmosfere pred razgovore o nadležnostima Zajednice srpskih opština na severu KiM.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Alisa8

04.01.2014. 15:14

Treba zadrzati postojeci broj ljudi i Eulex,sa Albancima se nikad ne zna.Sta ako Haradinaj postane Premijer?

baba Simana

05.01.2014. 12:15

@Alisa8 - Alisa sta ti je kao da te drma KLIMAKS?Nikolic je garant opstanka naseg naroda na KiM.Vojska je pod njegovom komandom a ko naljuti Vojvodu tesko ga se njemu.

Alisa8

04.01.2014. 16:19

Neka menja ime ali neka ne smanjuje broj ljudi,jer ako pobedi Haradinaj trebace.

Alisa8

04.01.2014. 17:56

Jos uvek je rano za tako nesto,narocito ako se promeni Premijer i dodje Haradinaj,bezbednost ce biti ugrozena.

Alisa8

04.01.2014. 18:16

Ako Haradinaj,kojim slucajem,postane Premijer bice ugrozena bezbednost Srba na Kosmetu i EULEX ne bi trebalo da smanjuje svoj broj.