Veče bogova gitare

Izvor: Press, 08.Jun.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče bogova gitare

Erik Klepton i Stiv Vinvud sutra će u „Beogradskoj areni" predstaviti repertoar sačinjen od pesama iz svih faza karijere dva muzičara, uz omaže velikanima bluza Sutra će u Beogradu gostovati Erik Klepton, koga rok kritičari zovu najvažnijim, najuticajnijim i svakako najpoznatijim živim električnim gitaristom na svetu. Veliki beli bluzer u Beogradu je svirao 1979. u Hali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << „Pionir" i 1984. godine na Beogradskom sajmu, a oba koncerta ostala su zapamćena kao prvorazredni muzički događaji. Sa Kleptonom će u „Beogradskoj areni", rasprodatoj još pre nekoliko dana, svirati i njegov stari kolega iz benda „Blajnd fejt" Stiv Vinvud, takođe prvorazredni gitarista svetskog ranga.Erik Klepton pre nekoliko godina već je bio u regionu, u izuzetnoj postavi u kojoj su bili i gitaristi Derek Traks i Dojl Bremhol II. Koncert u budimpeštanskoj dvorani „Laslo Pap" jula 2006. ostao je u najlepšem sećanju mnogim srpskim fanovima Kleptona, a postoji realno očekivanje da će svirka sa Vinvudom nadmašiti ovaj spektakl.
Sutra će Klepton zasvirati na svom čuvenom „fender stratokasteru", gitari koja je već decenijama zaštitni znak njegovih nastupa.
Vinvud - nekadašnja tinejdž senzacija
- Imam sjajan odnos sa kompanijom „Fender". Oni prave gitare po mojim specifikacijama. Volim njihovu ogromnu preciznost u radu - kada dobijem najnovijeg „stratokastera", imam osećaj kao da sviram na staroj gitari sa pedigreom. Svaka gitara je individualni instrument - rekao je nedavno Klepton.
Stiv Vinvud je, kao i mnogi tehnički virtuozni gitaristi, počeo da svira klasičnu muziku i ubrzo se obreo u svetu bluza i roka, kao u filmu „Krosrouds" Voltera Hila. Vinvud je imao veliku podršku porodice na početku karijere, naročito oca, koji mu je omogućio da potpuno promeni tok karijere i vrlo mlad postane rok zvezda:
- Sviranje mi je došlo prirodno. Počeo sam da sviram klasičnu gitaru, ali sam u petnaestoj godini morao da napustim muzičku školu zato što u to vreme profesori nisu mogli da prihvate moju sklonost ka savremenoj muzici - skromno je rekao Vinvud, ne pomenuvši maltene „ginisovski" podatak da je u prvoj, svetski slavnoj grupi „Spenser Dejvis grup" počeo da svira već sa 14 godina! Grupa je u godinama koje su usledile proizvela nekoliko hitova koji danas imaju status evergrin muzike: „Keep On Running", „I'm A Man" i drugi.
Kao vrlo mlad, Stiv Vinvud je imao prilike da nastupa po Velikoj Britaniji sa nekim od najvećih bluzera svih vremena, kao što su Madi Voters i Hauling Vulf.
Hendriks u finišu svirke
- Nisam bio nervozan zbog toga! To je bilo izuzetno iskustvo za mene, mnogo sam naučio svirajući sa njima - rekao je muzičar.
Vinvud je imao čast i da svira sa Džimijem Hendriksom u studiju, pri snimanju numere „Voodoo Child".
- Džimi je pokidao žice pri prvom sviranju i potom sam postavio nove žice. Drugi pokušaj je snimljen, ali ne i prihvaćen: danas se može naći na „butleg" snimcima. Treći snimak je iskorišćen - ispričao je veliki gitarista.
Prateći bend Kleptona i Vinvuda je poslastica sama za sebe. Na klavijaturama je Kris Stejnton, bas će svirati Vili Viks, a bubnjeve Stiv Ged. Repertoar koncerta je, po rečima fanova koji su već gledali koncert, nebeski. Sviraće se veći deo jedinog albuma grupe „Blajnd fejt", nekoliko tačaka iz Vinvudovih drugih grupa i njegove solo karijere... Nezaobilazan je i omaž ocu bluza Roberts Džonsonu („Crossroads"), obrade Džej Džej Kejla... Očekuje se da će vrhunac koncerta nastupiti pri izvođenju Hendriksove pesme „Vooodo Child".   

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klepton i Vinvud sutra u Beogradskoj areni

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jun.2010

BEOGRAD, 8. juna 2010. (Beta) - Velikan električne gitare Erik Klepton (Eric Clapton) održaće u sredu koncert u Beogradskoj areni u tandemu sa Stivom Vinvudom (Steve Winwood), s kojim je pre 39 godina svirao u grupi "Blajnd fejt" (Blind Faith), Ovi muzičari sa solističkim karijerama svetskog ranga...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.