SAHRANA VELIKOG MUZIČARA: Đorđe Marjanović POČIVAĆE pored naše pevačke LEGENDE u Aleji zaslužnih građana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2021, 14:24

SAHRANA VELIKOG MUZIČARA: Đorđe Marjanović POČIVAĆE pored naše pevačke LEGENDE u Aleji zaslužnih građana!

Danas će biti ispraćen na večni počinak!

Porodca, prijatelji i kolege čuvenog Đorđa Marjanovića danas se poslednji put opraštaju od njega.

Đorđe Marjanović biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Porodica će primati saučešće od 13:30 časova, opelo je zakazano za 14:00, a sahrana u 14:30 časova.

Muzička legenda počivaće u Aleji zaslužnih građana pored slavnog pevača Džeja Ramadanovskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Đorđe Marjanović je umro u 89. godini u Beogradu, u bolnici, od opšte slabosti, s obzirom na svoje godine, iako se prvobitno pisalo da je preminuo od koronavirusa. Rođen je u Kučevu 1931, a u Požarevcu završio gimnaziju. Studirao je farmaciju u Beogradu, koju nikad nije završio. Voleli su ga od Beograda preko Moskve, Minska, Sibira, pa sve do Vladivostoka, pa i dalje, na sve strane Evrope. Muzički je umetnik koji ima dva muzeja njemu u čast - jedan u rodnom Kučevu, a drugi u Moskvi, u vlasništvu "đokiste" Nikolaja Larena.

Đorđe Marjanović je muzikom počeo da se bavi pre više od pola veka. Rođen je u Kučevu 1931. godine. U Beograd je došao na studije farmacije, ali je počeo da se bavi pevanjem.Prvi put je zapevao na audiciji pevača zabavne muzike, koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pevao na igrankama i zabavama na Kalemgdanu, u Božidarcu. Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu, kada je u pauzi između nastupa pevača zabavne i narodne muzike, Đorđe otpevao četiri pesme, među njima i "Zvižduk u osam", koji je izazvao oduševljenje publike. Bio je prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom, već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku. Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a velika zvezda je bio i u bivšem Sovjetskom Savezu - na stadionu "Lenjin" u Moskvi šezdesetih godina, imao je petnaest uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike i bio dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.Stariji Beograđani kažu da su zbog Marjanovića izbili i prvi ulični protesti u Jugoslaviji, kada mu nije dodeljena nagrada na festivalu "Zlatni mikrofon" u beogradskom Domu sindikata, 1961. godine. Revoltirana publika je napustila dvoranu, a Marjanović je sa krova jednog "fiće", kod hotela "Moskva", pred nekoliko hiljada ljudi, sam, bez orkestra i mikrofona, pevao "Zvižduk u osam", "Milorda" i druge pesme. A publika će ga pamiti i po pesmama "Lazarela", "Romana", i "Moje ludo srce".
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAHRANJEN ĐORĐE MARJANOVIĆ Neutešna porodica i kolege ispratile poslednji put legendarnog pevača

Izvor: Blic, 21.Maj.2021

Komemoracija povodom smrti jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih pevača zabavne muzike Đorđa Marjanovića održana je u Skupštini grada Beograda, a Đorđe je sahranjen u u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.