Čokoladna pita je savršena poslastica za svaki dan! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 25.Apr.2022, 12:11

Čokoladna pita je savršena poslastica za svaki dan! (RECEPT)

Čokoladna pita je savršena poslastica za svaki dan, već na prvi pogled će vas osvojiti, a o ukusu da i ne govorimo. Pogledajte ovaj super recept!

Potrebno za testo:

300 g glatkog brašna,

150 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi,

80 g šećera,

prstohvat soli,

na vrh noža praška za pecivo,

1 vanilin šećer,

1 jaje.


Potrebno za kremu:

1/2 l mleka,
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
2 pudinga od čokolade,

70 g čokolade za kuvanje,

140 g šećera,

80 g maslaca,

100 g seckanih lešnika.


Za ukrašavanje je potrebno:

30 g čokolade za kuvanje,

2 kašike mleka,

2 kašike ulja.


Priprema:

U veću posudu sipati brašno, narezati maslac, dodati šećer, jaje, so, prašak za pecivo i vanilin šećer. Od svih sastojaka ručno umesiti glatko testo. Testo prebaciti na prozirnu foliju, dobro zamotati sa svih strana i istisnuti vazduh. Pustiti da testo odmori u frižideru sat vremena.

Posle otprilike pola sata, treba napraviti krem. Pomešati puding od čokolade sa šećerom i od mleka uzeti 12 kašika i pomešati tako da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad provri mleko staviti ga sa strane, sipati u njega smesu za puding, promešati, vratiti na vatru i kuvati dok se smesa ne zgusne. U skuvani puding dodati narendanu čokoladu i dobro izmešati da se čokolada otopi i sastavi s kremom.

Zatim ubaciti maslac narezan na kockice i sjediniti s kremom. Krem prekriti prozirnom folijom i pustiti da se malo prohladi.

Nakon sat vremena izvaditi testo iz frižidera i izmeriti ga. Odvojiti jednu trećinu testa i sačuvati je za kasnije. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati veći deo testa na dimenzije pleha.

Pleh podmazati i posuti brašnom, pa u njega staviti razvaljano testo. Ako je negde ostalo viška testa, odseći ga nožićem. Višak testa spojiti sa nerazvaljanim delom.

Sa krema skloniti foliju, naneti ga preko testa i dobro poravnati pazeći na ivice. Zatim polovinu seckanih lešnika rasporediti po celom kremu, a preko narendati ostatak testa i prstima preraspodeliti po celoj površini. Na kraju odozgo posuti i ostatak lešnika.

Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi, pa ukrasiti otopljenom čokoladom pomešanom s mlekom i uljem.

Nakon toga pre sečenja i posluživanja dobro ohladiti u frižideru.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.