Počinje Kustendorf festival

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Kustendorf festival

Srpskom premijerom filma „Maradona” Emira Kusturice, večeras u Drvengradu na Mokroj Gori, u 17 sati počinje DrugiKustendorf filmski festival, čiji je organizator Kusturičina producentska kuća „Rasta film internešnel”, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Srbije.

Glavni takmičarski program ove nekomercijalne filmske manifestacije, čine filmovi 35 studenata filmskih škola iz 16 zemalja (odabrani od prijavljenih 250 filmova), koji se takmiče za „Zlatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jaje” i ostala festivalska odličja. Predsednica žirija biće glumica Anica Dobra, a članovi producent iz Nemačke Karl Baumgartner i direktor Kinoteke u Bolonji Đanluka Farineli. Prateći programi posvećeni su nekim od najvrednijih autorskih filmova proizvedenih u svetu u protekloj godini i poznatim svetskim rediteljima koji će se u Drvengradu naći i u funkciji profesora i voditelja filmskih radionica.

Glavni gost je nezavisni američki reditelj i scenarista Džim Džarmuš čiji se filmovi „Odavno mrtav”, „Pod rukom zakona”, „Slomljeno cveće” i „Čudnije od raja”, prikazuju u programu „Retrospektiva velikana”. Džarmuš će u osam festivalskih dana studentima održati tri master klase.

– Naš cilj je da se od Mećavnika napravi mitsko kulturno mesto, da se u okviru filmskog programa mladi autori, koji se nameću svojim idejama, sretnu sa velikim svetskim autorima. Ujedno, ovim festivalom želimo da sugerišemo da je autor centralna ličnost čitavog tog cirkusa koji se zove film, i koji hoće da pomiri publiku željnu zabave sa visokim estetskim zahtevima– izjavljuje Kusturica, najavljujući festival čijem će otvaranju prisustvovati i ministar Nebojša Bradić.

U programu „Savremene autorske tendencije”, osim „Maradone” biće prikazani i filmovi „Glad” britanskog reditelja Stiva Mekvina, kazahstanski „Tulpan” Sergeja Dvorcevoja, „Tri majmuna” turskog reditelja Nurija Bilgea Čejlana, kao i „Gomora” italijanskog reditelja Matea Garonea. Ekskluzivitet festivala biće film „W” Olivera Stouna, čija je projekcija zakazana za sutra u 17 sati.

Program „Evergrin” čine dva izuzetna filma – mađarski „Vreme je stalo” Petera Gotara iz 1982. godine i rusko-kubanska koprodukcija „Ja sam Kuba” Mihaila Kalatozova iz 1964. godine, koji je bio gotovo zaboravljen, sve dok ga 30 godina kasnije u Americi nisu otkrili reditelji Martin Skorseze i Frensis Ford Kopola, pod čijom supervizijom je i restauriran.

Svih festivalskih dana paralelno će se održavati i muzički deo programa koji vodi Nele Karajlić. Po njegovom izboru u Drvengradu će svirati grupe „La Mano Ajena” iz Čilea, „Hajdamaki” iz Ukrajine i „Nati Bo i Ska kubano” iz Velike Britanije, kao i domaće grupe „Vrelo”, „Stribor i Trovači” i „Kusturica i No smoking orkestra”.

Na zatvaranju DrugogKustendorf festivala 14. januara, posle ceremonije dodele nagrada, biće prikazana i skraćena verzija „Otvaranja Letnjih olimpijskih igra 2008” u režiji Žanga Jimoua...

D.L.

------------------------------------------------------

Slobodan ulaz, organizovan prevoz

Zbog velikog interesovanja za festivalska zbivanja na Kustendorf festivalu, svakog dana od 8. do 14. januara biće obezbeđen prevoz za publiku iz okolnih gradova i mesta. Autobusi će svakodnevno polaziti iz Užica (ispred hotela „Zlatibor”) u 11.30 i 15.30 sati, iz Višegrada (sa Trga) u 15.30, Čajetine (ispred Opštine) u 15.50 i sa Zlatibora (sa autobuske stanice) u 15.30 sati. Ulaznice za sve projekcije i koncerte su besplatne.

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.