MLADI FILMSKI STVARAOCI ODUŠEVLJENI KUSTENDORFOM

Izvor: Kurir, 10.Jan.2011, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MLADI FILMSKI STVARAOCI ODUŠEVLJENI KUSTENDORFOM

MOKRA GORA - Mladi filmski i pozorišni stvaraoci, gosti ovogodišnjeg festivala "Kustendorf", oduševljeni su manifestacijom čiji je osnivač naš slavni reditelj Emir Kusturica, a ono što ih posebno fascinira jeste specifična atmosfera i mogućnost druženja i razgovora sa značajnim filmskim autorima.

Gosti festivala su primetili da se specifičnost "Kustendorfa" ogleda u tome što je festival zadržao "jedan nivo ljudskosti", bez glamura koji je svojstven drugim sličnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << manifestacijama. Posebno je značajno, kako kažu, što festival pruža mogućnost mladim stvaraocima, studentima, novinarima i drugima da u jednoj prijatnoj atmosferi sede i razgovaraju sa značajnim imenima svetske kinematografije i muzike, bez uobičajenog izdvajanja velikih zvezda.

Mlada glumica poreklom iz Libije, koja živi i radi u Parizu, Emira Valter Žirar smatra da se "Kustendorf" ne može porediti ni sa jednim drugim festivalom, jer je u svakom pogledu jedinstven, kao i njegov osnivač.

- Mirno je i jednostavno, festival je otvoren za sve i uči nas da budemo i mi otvoreni za novo, a istovremeno ostanemo svoji - smatra Žirarova.

Ona je kazala da je ovakav festival izuzetno značajan za mlade ljude jer im daje priliku da pogledaju dobre autorske filmove kakvi se, na primer, ne prikazuju u pariskim bioskopima i da uče od autora izuzetno snažnih poetika.

Apsolvent režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Šijana, Ognjen Isailović predstavio se publici na "Kustendorfu" kratkim igranim filmom "Zlatna liga", a festival smatra značajnim, jer dovodi afirmisane filmske stvaraoce iz celog sveta koji su dostupni za komunikaciju.

- Ta neka neformalnost i mogućnost da Abasa Kjarostamija sretnete za stolom pored vašeg, da mu slobodno priđete i pitate ga šta vas interesuje, mislim da je to ono što je najbitnije na ovom festivalu - taj neposredni susret autora i studenata - istakao je Isailović.

On bi voleo da se festival razvije u tom pravcu da pruži priliku mladim autorima da tokom trajanja manifestacije rade na svojim projektima i možda snime kratki film inspirisan mestom i događajem.

Mladoj rediteljki, rodom iz Madrida, studentu režije u Londonu, Klei Viljanuevi, koja na Mokroj gori za Bi-Bi-Si snima dokumentarac o "Kustendorfu", u Drvengradu se dopada atmosfera koja je mnogo intimnija, lična.

- Svi su ušuškani u ovom malom mestu, nema hiljadu fotografa, glamura, možeš da sediš u restoranu, a pored tebe Kusturica. Dobro je što je ovaj festival još uvek "underground" i što je Kusturica uspeo to da održi na jednom ljudskom nivou - smatra Viljanueva.

Festival se dopao i poljskom glumcu Bartolomiju Soročinskom, koji živi i radi u Francuskoj i oduševljen je Kusturičinim radom.

- Kao da sam živeo drugačijim životom tokom ovih sedam dana i upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi - istakao je Soročinski, kome su prijatelji u Francuskoj preporučili da dođe na "Kustendorf".

Makedonski reditelj Igor Hristov, čiji je kratki igrani film "Maslačak" uvršten u takmičarski program "Kustendorfa", okarakterisao je festival kao "magično-realističan". Iznenađen je energijom festivala i smatra da su ovakvi festivali prilika da mladi autori uspostave kontakte sa producentima i upoznaju ih sa svojim projektima.

Učesnik takmičarskog programa, srpski reditelj Goran Stanković, smatra da festival ima odličan potencijal, ali da treba više da bude posvećen projektima mladih autora.

Poučen iskustvom sa seminara "Berlinale talent kampus" u Nemačkoj, Stanković smatra da radionice ne treba da se zasnivaju na razgovoru sa rediteljima, po principu "pitanje-odgovor", već da budu više u formi debate i da se omogući mladim rediteljima da tokom same manifestacije rade na svojim projektima i savetuju se sa iskusnim stvaraocima.

Četvrti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" završava se sutra dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje najboljim filmovima po oceni žirija, kojim predsedava Vensan Maravel. Prvi put biće dodeljena i nagrada "Vilko Filač" za najbolju kameru.

Ovogodišnji "Kustendorf" sabrao je ukupno 38 filmova u različitim selekcijama, a među značajnim gostima festivala su reditelji Abas Kjarostami, Nikita Mihalkov, Jan Hrebejk, Gael Garsija Bernal.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.