Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić

Izvor: B92, 28.Jun.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"

U Andrićgradu, na ušću Rzava u Drinu 28. juna je otvoren Andrićev institut, a idejni tvorac tog kamengrada Emir Kusturica je rekao da veliki nemački pesnik Gete nema svoj grad, ali ga zato ima srpski nobelovac Ivo Andrić.

"Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji danas otvaramo, i koji treba da liči na Geteov institut i sve slične institucije u svetu", poručio je Kusturica.

On je ocenio da je realizacijom ovog istorijskog projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijalizovana veza između Srbije i Republike Srpske.

Vlade Srbije i Srpske potpisale su ugovor, na osnovu kojeg je registrovana firma dve države, a koji će odigrati veliku ulogu i sada i ubuduće, podsetio je Kusturica na obeležavanju druge godine od početka izgradnje Andrićgrada.

"Ovakvi projekti odlična su brana reviziji istorije i pustim željama onih koji okidač istorije žele da prebace na naš prst", rekao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će Andrićgrad biti završen i predat na upotrebu.

Dodik je istakao da s ponosom može da svedoči pred svim dobronamernim, ali i nedobronamernim ljudima da izgradnja Andrićgrada ide planiranim tokom i da će konačan cilj ovog istorijskog projekta biti ispunjen, kao što je i predvidjeno, naredne godine.

"Ovo je još jedan od neimarskih poduhvata Emira Kusturice, koji je podržan javnim sredstvima Republike Srpske i opštine Višegrad, mada mi se čini da značaj ovog projekta mnogi nisu bili u stanju da vide na vreme", rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu, preneo je banjalučki Glas Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da na ovako konkretan i efikasan način saradjuje sa proslavljenim srpskim režiserom, ističući da je Kamengrad Kusturičino vizionarsko delo, posvećeno prvenstveno nobelovcu Ivi Andriću, ali i srpskom narodu i njegovom opstanku na ovim prostorima.

"Višegrad može i treba da bude ponosan na Andrićgrad, jer je upravo ovaj gradić izabran da bude lokacija za Kamengrad, a Kusturica je najviše zaslužan za to", zaključio je predsednik Republike Srpske.

Obeležavanje druge godišnjice od početka izgradnje Andrićgrada počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u hramu crkve Setog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika koju je služio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Svečanostima u Andrić gradu prisustvovali su ministri u Vladi RS i veliki broj predstavnika javnog kulturnog života Srbije, BiH i Srpske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kusturica:Gete nema svoj grad, ali ga zato ima Ivo Andrić

Izvor: Blic, 28.Jun.2013

U Andrićgradu, na usću Rzava u Drinu, danas je otvoren Andrićev institut, a idejni tvorac tog kamengrada Emir Kusturica je rekao da veliki nemački pesnik Gete nema svoj grad, ali ga zato ima srpski nobelovac Ivo Andrić...“Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji danas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.