Izvor: Blic, 07.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su Holanđani nepoželjni kupci?

Zašto su Holanđani nepoželjni kupci?

BEOGRAD - Tri holandske firme 'Holandija trejding', 'MG Lase konstrukci' i 'Reparaci bedrajf' su prema rečima Slobodana Ilića, njihovog opunomoćenika i Milivoja Gajića, vlasnika 'MG Lase konstrukci', opstrukcijama Trgovinskog suda u Beogradu onemogućene da učestvuju u privatizaciji 'Bagersko-brodarskog preduzeća' (BBP), koje se od 1999. godine nalazi u stečaju.

- Sud i stečajni upravnik Miodrag Živojinović nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pored urednih zahteva nisu omogućili uvid u imovinsko-pravnu dokumentaciju da bismo mogli da damo svoju ponudu za kupovinu preduzeća – objašnjava Ilić i dodaje da su poslovni plan za oživljavanje proizvodnje u BBP dostavili i Trgovinskom sudu i Vladi Srbije.

Milivoje Gajić ističe da bi ukupne investicije iznosile oko 100 miliona evra.

- Deo novca bi išao na razvoj osnovne delatnosti preduzeća, odnosno za eksploataciju peska i šljunka i remont brodova, a pored toga želimo da pokrenemo i proizvodnju industrijske termoizolacije, kao i pogon za reciklažu. To bi obezbedilo posao za oko 3.000 radnika, a godišnji izvoz bi bio između deset i 15 miliona evra - tvrdi Gajić.

Govoreći o pokušajima holandskog konzorcijuma da se uključi u privatizaciju BBP, Gajić kaže da je licitacija za prodaju celog preduzeća objavljena 10. oktobra 2002. godine i da se niko nije javio.

- Mi smo za licitaciju saznali nakon isteka roka za prijavu. Iako smo u vreme oglašavanja prodaje išli kod stečajnog upravnika na razgovor o mogućoj poslovnoj saradnji, on nam nije rekao da se preduzeće prodaje. Kad smo ga posle pitali zašto to nije uradio, odgovorio je da nije imao utisak da smo ozbiljno zainteresovani za kupovinu BBP, što je prosto neverovatno - ogorčen je Gajić. Prema njegovim rečima, odmah posle toga preko svog opunomoćenika Slobodana Ilića su uputili zahtev sudu za uvid u dokumentaciju BBP, da bi izneli ponudu, ali to im nikad nije omogućeno.

- Stečajni upravnik nam je u februaru rekao da se u narednih mesec neće prodavati proizvodne celine preduzeća i da je samo moguća prodaja sitnije opreme, o čemu svedoči i promemorija sa sastanka - tvrdi Ilić i napominje da je, međutim, samo tri dana kasnije, oglašena prodaja organizacionog dela u Zemunu, što je srce preduzeća. Na taj oglas su, prema Ilićevim rečima, podneli prigovor Trgovinskom sudu, jer objavljena adresa i telefon nemaju veze sa BBP, a u oglasu nije tačno navedeno koje se zemljišne parcele prodaju uz objekte. Pored toga, on je istakao da prodaja nije vršena javnim nadmetanjem sa početnom cenom, nego direktno prikupljanjem pismenih ponuda i to bez određivanja kada i gde će biti otvaranje prispelih ponuda.

- Na takav neodređen i neprecizan oglas se nikad neće javiti nijedan ozbiljan investitor - naglašava Ilić i dodaje da je najvažniju celinu firme na tako skrojenom konkursu kupilo preduzeće 'Anikom'. To je firma čiji su vlasnici iz porodice Đorđa Antelja, vlasnika 'Gemaksa', zainteresovanog za BBP.

I pored svih nastojanja nismo uspeli da saznamo zašto se na ovaj način prodaje BBP. Iz Trgovinskog suda na naša pitanja, koja smo im dostavili, kako je i traženo, 'u pisanom obliku', nismo dobili nikakav odgovor. 'Beogradsko bagersko preuzeće' je samo još jedno u nizu koja se privatizuju voljom pojedinaca iz Trgovinskog suda u Beogradu i u čiju privatizaciju javnost i zainteresovani nemaju potpuni uvid. A. R. M.

Kljajević odbio zakazan susret

Gajić i Ilić kažu da sve institucije upoznali sa ovim slučajem i ističu da su kod pokojnog premijera Đinđića i u Vladi Srbije uvek nailazili na razumevanje, kao i da je Vlada u okviru svojih ingerencija pružala pomoć.

- Posle prijema u Vladi, Srđan Jovičić iz kabineta pokojnog premijera nam je zakazao sastanak s Goranom Kljajevićem, predsednikom Trgovinskog suda i rekao da će nas on odmah primiti. Međutim, dok smo od zgrade Vlade stigli do Masarikove ulice, Kljajević se predomislio i njegova sekretarica nam je rekla da nas ne može primiti, jer ne dozvoljava da se vrši pritisak ne nezavisno sudstvo - kaže Gajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.