Vučić: Srbija pokazala evropsko lice u rešavanju izbegličke krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2015, 03:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija pokazala evropsko lice u rešavanju izbegličke krize

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da je Srbija pokazala evropsko i humano lice u rešavanju izbegličke krize s kojom se već mesecima suočava.

"Dosta je negativnih komentara o izbegličkoj krizi koji dolaze iz evropskih zemalja. Ja nisam došao ovde da kritikujem, niti da tražim novac od EU. Srbija je dosada prihvatila najveći broj izbeglica koja dolaze preko Grčke i Makedonije i potom nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalje ka Mađarskoj i Hrvatskoj. Oni prolaze kroz Srbiju, registruju se, pruža im se humanitarna i medicinska pomoć i vrlo brzo napuštaju Srbiju. Mi sa tim ljudima nemamo velikih problema i prema njima se ophodimo humano", rekao je Vučić.

Vučić je poslanicima 47 članica SE rekao da Srbija želi da bude deo jedinstvenog evropskog rešenja za izbeglice, kao i da su srpske vlasti spremne da preuzmu veću odgovornost u krizi. On je naglasio da samo Nemačka i skandinavske zemlje imaju pravo na prigovore, kao i da Srbiji ne predstavlja nikakav problem da se stara o izbeglicama nekoliko dana.

Govoreći o odnosima sa zemljama u regionu Vučić je rekao da Srbija radi sve kako bi održala što bolje odnose sa susedima.

"Imamo dobre odnose da Grčkom i Makedonijom, iako su sve izbeglice završile kod nas. Ne možemo biti zadovoljni ogradom na granici sa Mađarskom, ali imamo dobre sa njima. Nadamo se da su problemi sa Hrvatskom prevaziđeni i da će se nakon izbora u toj ;zemlji sve vratiti na staro. Snažno podržavamo što stabilniju BiH", izjavio je on.

Predsednik srpske vlade istakao je da odnosi Beograda i Prištine nisu idealni, ali da uvek može da se razgovara i da se tako reše problemi, kao i da ne misli da je to danas najveći problem na Balkanu.

"Danas možemo da kažemo da su se lideri Srbije i Albanije sreli, što nije bio slučaj dobrih 70 godina. Planiram da posetim Albaniju i tamo odgledam fudbalski meč između srpske i albanske fudbalske reprezentacije, nadam se da neće biti problema", rekao je Vučić.

U svom govoru poslanicima PSSE premijer je naglasio da Srbija ostaje čvrsto posvećena svom evropskom putu i ekonomskim reformama, ali i da nije zadovoljan stanjem u kom se danas nalazi srpsko pravosuđe.

"Mi smo svesni svojih grešaka i radimo najbolje što možemo kako bismo ih prevazišli", izjavio je Vučić koji se obratio se poslanicima PŠE i odgovarao na poslanička pitanja na redovnom plenarnom zasedanju tog tela u Strazburu.

Braser:Cenim sve napore koje Srbija čini

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) En Braser rekla je danas, nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da veoma ceni sve napore koje Srbija čini da održi dijalog sa susedima.

PS SE je svesna da postoje brojni izazovi kojima Srbija treba da odgovori, a odgovornost Aleksandra Vučića kao premijera je ogromna, prvenstveno zbog Srbije, njenih građana, a svakako i zbog stabilnosti celog regiona, rekla je Braser novinarima u Strazburu.

"Stabilnost celog regiona takođe znači stabilnost za nas i ja zaista cenim sve napore koje činite, da održite dijalog sa susedima, uprkos svim teškoćama", navela je Braser.

Ona je dodala da je sa premijerom Vučićem naravno razgovarala o migracijama i pitanju migranata i da je od premijera čula da Srbija sve one koji prolaze kroz nju registruje.

"Znam da zaista radite najbolje što možete i da, na sreću, vaši problemi sa susednim zemljama vezanim za ta pitanja mogu biti rešena i to bez blokada. I kao što možete da vidite, premijer (Vučić) nosi bedž 'bez mržnje', jer, mislim da je važno, pogotovo sada, kada se svi susrećemo sa ogromnim problemima u svojim zemljama, da naša 'bez mržnje' parlamentarna alijansa dobija širu podršku", rekla je Braser.

Batini: SE će ispitati skidanje ćiriličnih tabli u Vukovar

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Strazburu sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrijelom Bataini-Dragoni, koja je tom prilikom istakla da će taj savet, u okviru svog mandata, ispitati stepen zaštite prava jezika manjina zbog skidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.

Vučić i Bataini-Dragni su pored toga razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, migrantskoj krizi, odnosima u regionu i ekonomskim eformama.

Premijer Vučić zahvalio je na brzoj reakciji Saveta Evrope u svakoj krizi sa kojom se Srbija suočavala, kao i pomoći koju nam je ova institucija pružila tokom prošlogodišnjih poplava.

"Zamenica generalnog sekretara Bataini-Dragoni je izjavila da Savet Evrope može mnogo da doprinese stabilnosti regiona, koja je važna za celu Evropu. „Zadovoljni smo i ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodite u skladu sa politikom EU“, istakla je Bataini-Dragoni i predložila jačanje saradnje Srbije i Saveta Evrope kako bi Savet doprineo bržem procesu reformi, što je premijer Vučić prihvatio.

Bataini-Dragoni je naglasila i da će Savet Evrope, u okviru svog mandata, ispitati stepen zaštite prava jezika manjina zbog skidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijer Vučić nastavlja posetu Strazburu susretom sa predsednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Žan-Klodom Frekonom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.