Vredi li praviti zimnicu: Ove godine to će domaćice koštati do 30 odsto više nego prošle VIDEO

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vredi li praviti zimnicu: Ove godine to će domaćice koštati do 30 odsto više nego prošle VIDEO

Došlo je vreme za pripremu zimnice. Neke domaćice su već napunile tegle ajvarom, ali većina njih čeka da cena paprike padne, pa da prionu na posao.

Crvena paprika na beogradskim pijacama košta između 120 i 150 dinara za kilogram. Može se naći i za 100, ali je lošijeg kvaliteta. Paradajz je oko 100 dinara

Agroekonomista Milan Prostran kaže da se na beogradskim pijacama za 100, 80 dinara može naći i kvalitetna paprika, ali i navodi da će zimnica ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti nešto skuplja i to za 20 ili 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Ove su cene, u odnosu na prošlu godinu, sigurno znatno više. Mi smo imali, definitivno, čitavo ovo leto jednu turbulenciju cena, pogotovo kad je u pitanju paradajz i sad paprika", objašnjava Prostran.

Pre mesec dana paradajz je koštao i 200 dinara. Prostran tako visoku cenu objašnjava time što se u prodaji nisu "susreli" paradajz iz staklenika i onaj sa polja. Sada su se na tržištu našli i jedni i drugi i došlo je do naglog pada cena.

"Koliko sam pogledao čitavo tržište mislim da je kvalitet roba sasvim zadovoljavajući, dakle da je dobar i moja je preporuka, ako mogu da kažem i domaćicama da, ako trebaju da naprave kvalitetan ajvar ili neki drugi proizvod od paprike ili paradajza, neka plate i 10 ili 20 dinara više po kilogramu. Jer od kvalitetne sirovine može da se dobije i kvalitetna prerađevina", preporuka je gosta Jutarnjeg programa.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, kaže da je kategorija "domaće" postala zlupotrebljena kategorija. Danas, naveo je, svi veliki trgovinski lanci imaju sve svoje: proizvodnju, plastenike, svoje njive...

"Ali ko kontroliše to? Ko kontroliše kvalitet i te paprike i tog paradajza..", postavlja pitanje Papović i podseća da se danas razni fungicidi mogu kupiti i preko interneta.

A ta sredstva se nigde ne mogu kupiti u količini u kojoj se želi i kako se želi već je to kontrolisano.

"Jednostavno, to ne može nigde. Samo kod nas može. Znači, svaka proizvodnja mora da bude registrovana. Zasadili ste paradajaz, zasadili ste papriku, zasadili ste krastavac, vama pripada za tu površinu toliko i toliko toga, ni miligram, ni mililitar ničeg više...", navodi on.

Nekada se na pijacu išlo da bi se prošlo jeftinije, a danas su cene u marketima niže nego na pijacama.

"Ako stvarno napravite organsku proizvodnju ona treba da bude malo skuplja, ali pošto je postalo popularno 'organski', 'domaće' i onda je mrtva utakmica između onog što je uveženo, što je urađeno...ne možete da napravite čak ni razliku", kaže Papović.

OPŠIRNIJE U VIDEO PRILOGU:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.