Ukrajina odobrila fond od 500 miliona dolara

Izvor: B92, 25.Feb.2023, 12:17

Ukrajina odobrila fond od 500 miliona dolara

Ukrajina će ponuditi kompenzaciju za moguća oštećenja civilnih brodova koji ulaze u njihove luke, a fond će iznositi 500 miliona dolara.

To je izjavio zamenik premijera Oleksandr Kubrakov.

Ukrajina je veliki proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda, metala i hemijske robe, ali se suočila sa blokadom na crnomorskim lukama nakon ruskog napada i sada je dozvoljen samo izvoz hrane, preneo je Rojters.

Kubrakov je na Tviteru naveo da je ukrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament odobrio zakon kojim će se obezbediti osiguravajući fond od 500 miliona dolara.

"Radimo na nastavljanju isporuke i širenju asortimana. Pozivam zemlje civilizovanog sveta i zainteresovane kompanije na saradnju", poručio je Kubrakov.

Ukrajina je ove nedelje poručila da će pitati Tursku i Ujedinjene nacije da počnu pregovore o pomeranju sporazuma o izvozu crnomorskog žita koji je dogovoren prošle godine u novembru, tražeci produženje za najmanje godinu dana, a koji bi obuhvatao luke Nikolajeva.

Ukoliko se ne produži sporazum potpisan u novembru on će isteći 18. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.