U kolovozu pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Sep.2019, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kolovozu pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u kolovozu bile niže za 0,4 posto u odnosu na srpanj, a prema kolovozu lani za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj su razini tako proizvođačke cijene pale prvi puta nakon siječnja 2017. godine.

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu bile niže za 0,3 posto, a na inozemnom za 0,5 posto.

Na godišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su razini cijene na domaćem tržištu smanjene za 0,3 posto, a na inozemnom također za 0,3 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u kolovozu u odnosu na srpanj ostale na istoj razini, dok su u odnosu na kolovoz 2018. porasle za 0,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu su prema mjesecu ranije pale proizvođačke cijene energije, za 1,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,6 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Istodobno su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,1 posto, dok su cijene kapitalnih proizvodima ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,9 posto, intermedijarnih proizvoda 0,5 posto i kapitalnih proizvoda 0,3 posto.

Proizvođačke cijene energije su pale 3,3 posto, a cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju se nisu mijenjale.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u prerađivačkoj industriji pale 0,4 posto, u rudarstvu i vađenju 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Istodobno su proizvođače cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 3,6 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su u prerađivačkoj industriji pale za 0,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za devet posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.