Turski fond bogatstva u operaciji spasavanja

Izvor: B92, 04.Okt.2020, 15:29

Turski fond bogatstva u operaciji "spasavanja"

Turski suvereni fond bogatstva (TVF) navodno je u pregovorima o pružanju hitnih finansijskih sredstava za avioprevoznika Turkiš erlajns (Turkish Airlines).

Turski fond bogatstva glavnom prevozniku mogao bi pružiti kapitalnu ili finansijsku podršku, premda još ništa nije završeno, objavio je Rojters 2. oktobra pozivajući se na četiri izvora. Nije jasno koliko sredstava TVF može učiniti dostupnim u operaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je nazvao "spasavanjem".

Performanse Turkiš erlajnsa, koji leti na više odredišta širom sveta od bilo koje druge aviokompanije, pogodila je pandemija koronavirusa (COVID-19) koja je zaustavila gotovo sve letove avio-kompanije, prenosi Indikator.

Avio-kompanija je zabeležila gubitak u drugom kvartalu od 2,23 milijarde turskih lira (287 miliona dolara) kada su blokade zbog pandemije u zemlji i inostranstvu bile najraširenije.

Dogovoreno je i sa sindikatom da smanji plate za 30-50% do kraja 2021. godine u planu koji izbegava otpuštanja.

"Jasno je da je Turkiš erlajsnu potreban program spašavanja. To bi mogla biti kapitalna podrška ili finansijska podrška", citiran je jedan izvor.

Dodali su da je TVF sproveo širu studiju o turskim kompanijama u sektoru transporta i turizma, nagoveštavajući da bi mogla biti predviđena i druga pomoć.

TVF je vlasnik 49,12% Turkiš erlajnsa. Aviokompanija ima tržišnu kapitalizaciju od 14,6 milijardi turskih lira. Deonice avioprevoznika pale su za 31% otkako su granice privremeno zatvorene, a domaći i međunarodni letovi zaustavljeni nakon februara. Porasle su za 2,5% nakon vesti o finansiranju 2. oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.