Trilateralni samit: Za tri sata auto-putem od Beograda do Sarajeva, grade se i nove pruge

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilateralni samit: Za tri sata auto-putem od Beograda do Sarajeva, grade se i nove pruge

Beograd -- U Beogradu je održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Ekonomske teme bile su fokusu ovog sastanka. Nakon sastanka o budućim investicijama govorili su predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se zahvalio svima koji su prisustvovali sastanku, i preneo im je najsrdačnije pozdrave.

"Danas, pošto smo održali i ovaj plodonosni samit, to me čini srećnim. Sledećeg maja imaćemo sastanak u Turskoj, a pre toga i u BiH. Najvažnija poenta današnjeg sastanka je to da se razmišlja o celom regionu, i problemi sa vladom u BiH moraju da se reše, zato što bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa poslom. Preduzimamo velike korake u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom i ti koraci će dodatno zbližiti Srbiju i BiH. Uvek sam naglašavao da su putevi sinonim za civilizaciju i napredak. Razvoj puteva će sprečiti i odliv stanovništva, naprotiv, privlačiće još ljudi ovde. Dragi prijatelju Vučiću, još jednom se zahvaljujem što ste nas pozvali na ovaj sastanak", rekao je Erdogan.

Domaćin sastanka Aleksandar Vučić, nije krio zadovoljstvo zbog razgovora sa predstavnicima BiH i Erdoganom.

"Erdoganu sam izuzetno zahvalan zbog nesumnive stabilizujuće uloge na Balkanu. On je svojim ostankom danas u Beogradu pokazao koliko mu je važan ceo region, i Srbija i BiH. Za nas je danas veoma važan dan, i oko toga se slažemo svi i u Srbiji i u BiH,", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovaj susret je važna poruka za godine koje dolaze. Dolaskom u Beograd i odlaskom u Sremsku Raču, Erdogan je pokazao koliko mu je bitno da na ovom prostoru vlada mir.

"Od 1945. nisu se gradile dobre komunikacijske veze između BiH i Srbije. Srbija je obezbedila svu potrebnu dokumentaciju. Most preko Save biće izgrađen našim parama. Sam auto-put od Kuzmina do Rače će se graditi godinu i po, a most tri godine. Taj put imaće fantastičan značaj za naše trgovinske odnose. Na ovom sastanku prvi put smo potezali mape, ucrtavali buduće puteve i železničke pruge. Želimo da popravimo život naših građana. Svi projekti o kojima govorimo su projekti koji povezuju ljude. Auto-put od Požege do Višegrada, a kasnije do Sarajeva, spojiće Beograd sa gradovima u Hercegovini, a spojiće i ljude koji žive u Novom Pazaru i Sarajevu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za tri sata lagane vožnje, putovaće se od Sarajeva do Beograda.

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništva BiH, odlaze u Kuzmin gde će prisustvovati svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo. Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH) - Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeno je i potpisano devet sporazuma izmedu dve države.

Zvanični deo prvog dana posete završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske, a na kome je najavljena izgradnja industrijske zone kod Beograda sa 16 turskih kompanija.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članovi Predsedništva BiH: Razgovarali smo pre svega o povezivanju putem infrastrukturnih projekata

Izvor: Danas, 08.Okt.2019

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine izjavili su u Beogradu da su na današnjem samitu Srbije, Turske i BiH razgovarali pre svega o povezivanju putem infrastrukturnih projekata, a da će probleme u odnosima među državama rešavati na bilateralnim sastancima. Članak Članovi Predsedništva BiH:...

Nastavak na Danas...

Učesnici trilateralnog samita: Auto-put Beograd-Sarajevo će očuvati mir i stabilnost u regionu

Izvor: Beta, 08.Okt.2019

Učesnici današnjeg trilateralnog sastanka u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović ocenili su da će auto-put Beograd-Sarajevo pomoći da se komunikacija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.